Vučić: Šibicare prepoznajem na kilometar, razgovaraćemo tek kada se stanje vrati na ono pre 20. septembra

Aleksandar Vučić (Foto: Predsedništvo)

“Svakojake prodavce magle i šibicare sam video u životu i zato ih prepoznajem na kilometar. On kaže da će povući mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo”, naveo je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, u obraćanju medijima u Budimpešti. 

Ovako je srpski predsednik reagovao na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će ukinuti reciprocitet ako to učini i Srbija. 

Agencija Tanjug je ranije danas prenela da Evropska unija predlaže sastanak srpskog predsednika i kosovskog premijera.

“Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu”, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na Kosovu, navela je dalje ova agencija.

“Vratite se na ono što je bilo pre 20. septembra i onda možemo da razgovaramo o svemu”, kazao je Vučić sa druge strane, u svojoj poruci iz Budimpešte, prenosi RTS.

Zapanjen je, kaže, tvrdnjama pojedinih domaćih medija da je Srbija preduzela akcije i upitao koje je to akcije Srbija preduzela.

“Da li je Srbija poslala vojsku? Da li je Srbija poslala policiju? Da li je Srbija nekoga napala? Da li je Srbija bilo kakvu jednostranu akciju preduzela? Nije, ali ne vredi, kada krenete da lažete, onda tome kraja nema”, kazao je Vučić.

Vučić je podsetio kakva se kampanja vodila protiv Srbije u vezi voza sa ikonama i manastirima koji je zaustavljen još kod Raške.

“Zamislite strašne uvrede za Albance. Oni su mogli da iskoriste to da upadnu oklopnim vozilima na sever i da zauzimaju administrativne prelaze. Oni su sproveli akciju, mi ništa nismo uradili, mi smo bili krivi. Danas opet ništa nismo uradili, a opet smo mi krivi”, rekao je Vučić.

“Različit je odnos i zato i razgovaramo. Da mi vas (zvaničnu Prištinu, prim. aut.) priznajemo ne bi bilo razloga da sa vama razgovaramo, a to je nešto što znaju u Evropi”, kazao je Vučić.

Poručio je da neće da pristane na ono što Priština misli da će da pristane i da može da se razgovara tek kada se stanje vrati na ono pre 20. septembra.

Podsetimo, isti zahtev Vučić je uputio i juče na konferenciji za medije posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.