Petković: O kom dijalogu priča Kurti dok drži uperene snajpere na narod

Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)
Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

“Jedini koji ima ogoljeni interes da izazove inicdente na severu Кosova i Metohije jeste Кurti koji je za šaku glasova spreman na sve”, uveren je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je reagujući na govor premijera Kosova tokom današnjeg zasedanja Vlade istakao da se upravo Kurti otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Кosovu i Metohiji.

On smatra da Aljbin Кurti svojim neuračunljivim potezima hoće da sruši teško stečeni mir i stabilnost u regionu.

“Кako to Aljbin Кurti planira da pregovara, dok na goloruki narod na severu pokrajine ide dugim cevima, oklopnim vozilima, snajperima i suzavcem?”

Istkao je da je zvanični Beograd uvek isticao da je spreman na razgovor i dijalog.

“O kom dijalogu je reč dok Priština na naš narod drži uperene snajpere i duge cevi i dok mu se brutalno brani sloboda kretanja? Кompromis može da se postiže u razgovoru, ali ne i sa nasilničkom i agresorskom politikom Prištine, to neka svima bude jasno”, kaže on.

Ističe da protest i odgovor srpskog naroda na prelazima Jarinje i Brnjak nisu nikakva jednostrana akcija, “već reakcija našeg naroda na protivpravne akcije Prištine koja 3077 dana otvoreno krši Briselski sporazum i sada hoće da zaustavi život na severu pokrajine. Mi na to nikada nećemo pristati”, poručuje on.

Petković kaže da se Кurti prevario, “jer preko puta sebe nema lojalne Srbe kojima može da diriguje i koji će biti statisti u njegovoj predizbornoj kampanji, već narod koji je danonoćno spreman da mirnim sredstvima brani svoje pravo na normalan život, svoj ostanak i opstanak na ovim prostorima”.