Treći dan protesta roditelja: Čas na otvorenom, deca darivala školu crtežima, roditelji sa načelnikom

Protest roditelja (Foto: Kossev)

Otvorenom učionicom u dvorištu OŠ Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici, na kojoj je deci održan čas likovne kulture, započeo je treći dan protesta roditelja u znak nezadovljstva zbog odluke da njihova deca ne idu u školu, već časove primenjuju onlajn. Osim toga, roditelji su došli na unapred zakazani sastanak sa načelnikom školske uprave za Kosovo i Metohiju.

Zabrinuti roditelji, kako sebe nazivaju, treći dan zaredom traže odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade srpske škole na KiM, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.

Svoje zahteve, izneli su danas i načelniku ŠU za Kosovo i Metohiju, Ivanu Zaporožcu.

Roditelji su sastankom zadovoljni, ipak, kažu, odgovor na svoja pitanja danas nisu dobili, ali jesu obećanja.

„Nadamo se i čvrsto verujemo, ovo je korak napred. Načelnik je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći, te da će poslati dopis i reakciju roditelja Ministarstvu“.

Dodaju da su na današnjem sastanku, načelniku skrenuli pažnju i na druga dešavanja u školama a koja ih brinu. Nisu, međutim, pecizirali na kakve konkretne slučajeve se njihove pritužbe odnose, ali jesu istakli da je u pitanju odnos roditelj-nastavnik.

Poručuju da njihov cilj nije politički orijentisan, već da samo žele da njihova deca školovanje nastave u klupama i sa svojim nastavnicima.

Ipak, s obzirom na to da deca ni sutra neće biti u klupama, roditelji planiraju da proteste nastave „na njihov način“.

„Okupljaćemo se svaki dan, dok nam Ministarstvo ne da konkretan odgovor zašto nam deca 1. septembra nisu krenula u školu, a nismo bili u crvenoj zoni“, poručuju.

Sledeća stanica im je, kažu, direktorica škole Branko Radičević, koja im je pre dva dana takođe kazala da će Ministarstvu Srbije poslati dopis, a koja je, kako danas tvrde ovi roditelji, pokušala da istera roditelje i decu iz dvorišta škole.

Ovu situaciju naši reporteri nisu uspeli da zabeleže s obzirom na to, da se prema izjavi roditelja, dogodilo odmah nakon što su se roditelji pojavili u školskom dvorištu.

Kako su nam posvedočili, policija je navodno dobila dojavu da se ispred škole održava skup i da oni zbog primene antikovid mera, isti moraju da spreči.

Roditelji su ukazali na to, da se radi o manjoj grupi, da borave na otvorenom, i to na istom mestu na kojem se svakodnevno održavaju sportske aktivnosti.

S obzirom na i danas zaključana vrata škole, roditelji su simbolično, odlučili da crteže koja su deca danas naslikala ostave na vratima škole, kao poklon školi.

Ipak, otvorena učionica za decu će se nastaviti i sutra, sa početkom od 11 časova takođe u dvorištu OŠ Branko Radičević.