Zaštićeni svedok “3593” ispričao kroz kakvo je mučenje prošao u Zlašu

Saljih Mustafa (Foto: Indeksonline/AP)

Leva ruka mi je bila slomljena na tri mesta, a na desnoj su mi slomili srednji prst.

Glava mi je bila ozbiljno povređena i morao sam posle da idem na operaciju. Na tom mestu imam ožiljak, stavili su mi osam kopči. Vilica mi je bila povređena i polomljeni svi zubi. Od tih povreda ja se ni danas nisam potpuno oporavio.

Ovako je zaštićeni svedok “3593” opisao svoje povrede koje je zadobio kad su ga pripadnici takozvane OVK oteli u aprili 1999. godine i danima prebijali, držeći ga zatočenog na imanju u selu Zlaš. On je danas u Specijalnom sudu Kosova u Hagu nastavio od juče započeto svedočenje na suđenju jednom od komandanata terorističke OVK Saljihu Mustafi, koji je komandovao grupom BIA, koja je počinila te zločine u Zlašu.

Iako je na prethodna dva ročišta Mustafa napuštao sudnicu posle pauze za ručak, ne želeći da sluša iskaz svedoka, juče ujutru je sedeo na optuženičkoj stolici. Predsedavajuća sudija Mapi Felt-Folja je tražila da razgovaraju o njegovom neprisustvovanju suđenjima. Mustafa je kazao da je napuštao pretrese pošto je nedavno bio pod stresom zbog više razloga. Tada je sednica zatvorena za javnost, tako da se nije moglo čuti šta je optuženi ispričao.

Za javnost je ponovo otvorena kad je svedok “3593” nastavio da odgovara na pitanja tužioca, a Mustafa je bio u sudnici. Međutim, i to svedočenje je nekoliko puta zatvarano tako da se nije moglo čuti šta je “3593” sve ispričao.

Nakon što su me jednom pretukli, taj što me tukao, a to je optuženi, naredio je dvojici da me vrate u podrum gde su me držali zatvorenog. Ja ne izgovaram njegovo ime i ne želim da ga kažem dok sam živ – kazao je svedok, ispričavši da je jedan od zatvorenika tad imao opekotine po telu, a da su mu sve vreme bile vezane ruke, tako da nije mogao da jede, kad su im davali po parče starog hleba.

Zaštićenom svedoku su pokazane i fotografije, na kojima je on prepoznao kuću i okolne objekte gde su ga držali zatočenog i tukli. Svi objekti na tom imanju su u međuvremenu srušeni. Svedok je kazao i da je u njegovom selu gde je živeo bilo pripadnika OVK, koji su se kretali u civilnoj odeći, a retko u uniformama OVK.

Saljih Mustafa se ni juče posle pauze za ručak nije vratio u sudnicu, već je suđenje pratio putem video-linka iz pritvorskog objekta. Sudsko veće mu je to odobrilo, jer smatraju da i tako može da učestvuje u postupku, iako fizički nije prisutan. Mustafa je na početku jučerašnjeg pretresa tražio od sudskog veća da na taj način prati suđenje, da bi, kako je rekao, izbegao opadanje koncentracije.

Mustafi se sudi za ratne zločine koji su počinjeni u aprilu 1999. nad šest albanskih civila.