Jarinje peti dan: Putnici sa koferima, logorska vatra, smena straže iz Prištine, srpske patriotske pesme…

(Foto: Kossev)

U toku je peti dan blokade puteva na Severu. Blokirani su magistralni putevi preko Jarinja i Brnjaka, a nakon što je kosovska vlada u ponedeljak započela sa primenom odluke o uvođenju probnih tablica RKS za vozila iz Srbije, odnosno uklanjanjem srpskih tablica.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić.

Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Situacija je mirna. Ljudi koji blokiraju, grupisani su na više mesta u dužini od pola kilometra, dok teška mehanizacija je parkirana duž puta na oko kilometar. U pitanju su vozila lokalnih firmi i javih preduzeća. I dalje ima „zarobljenih“ privatnih automobila.

Putnici koji prelaze preko Jarinja, prinuđeni su da sa kosovske strane pešice hodaju oko četiri kilometra magistralnim putem do samog prelaza, ili nazad, a u jednom delu puta se provlače između vozila, vukući sve vreme kofere i torbe.

Na barikadama se nalaze zaposleni u državnim firmama na Severu – pre svega, školama, opštinama, ustanovama zdravstvene zaštite.

Neki od njih sede oko vatre, čuje se muzika – srpske patriotske pesme.

Specijalne kosovske snage nalaze se grupisane na istom mestu gde su se stacionirale i u ponedeljak – na oko kilometar i po od prelaza Jarinje, van puta sa obe strane, kao i u samoj koloni gde su ostali praktično zaglavljeni pre tri dana.

Primetno je da se smena straže ovih jedinica sada obavlja ređim tempom.

Oni posmatraju mirno atmosferu, dok putnike koji prolaze, idući ka Jarinju pitaju: „Dobar dan, da li idete na granicu?“