Škole u srpskim sredinama konačno počinju da rade

Škola Janko Jovićević (Foto: Radio Goraždevac)

Nakon skoro mesec dana online nastave, škole u srpskim sredinama na teritoriji KiM, konačno će biti otvorene. U novoj odluci ministarstva prosvete Srbije o radu za sledeću nedelju, za razliku od prethodnih, ovog puta opštine na KiM nisu se našle u crvenoj zoni.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola koji funkcioniše u sklopu Kriznog štaba, doneo je danas odluku o radu škola od 27. septembra, tj. sledeće nedelje.

Ministarstvo prosvete Srbije osmislilo je tri zone tzv. „epidemijskog semafora“ – zelenu, žutu i crvenu, a prema tome i tri modela nastave – redovan sa svim đacima u školskim klupama, kombinovan– nastava u školama i onlajn, ali u kojem je i dalje predviđen boravak u školskim klupama za osnovce od 1. do 4., i onlajn.

U odluci se navodi da će osnovne i srednje škole u Srbiji nastaviti sa prvim modelom organizacije obrazovno vaspitnog rada osim u pojedinim gradovima i opštinama.

Kako su naveli, drugi model organizacije rada – primeniće se od 27. septembra u sedmom i osmom razredu osnovne škole na teritorijama opština – Ivanjica, Lajkovac, Valjevo, Kragujevac.

Drugi model primeniće se u srednjim školama na teritorijama opština – Beograd, Valjevo, Vranje, Leskovac, Lajkovac, Lebane, Prokuplje, Ub, Čačak, Bajina Bašta, Velika Plana, Vladičin Han, Ljig, Kragujevac, Sjenica, Šabac, Niš i Sremska Kamenica.

Kada je reč o trećem modelu nastave, on će se primenjivati u srednjim školama u opštinama – Ivanjica, Novi Pazar i Užice.

Za razliku od prethodnih nedelja, u ovonedeljnoj odluci se u trećoj zoni nisu našle srpske sredine na KiM.

Odluka srpskog ministarstva prosvete doneta je samo dan nakon što je kosovska vlada odlučila da škole pri kosovskom obrazovnom sistemu konačno započnu novu školsku godinu takođe od ovog ponedeljka, ali i nakon višednevnih protesta roditelja u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljnih zbog toga što im deca od 1. septembra pohađaju nastavu online.

Oni već peti dan protestuju u školskim dvorištima, u pokušaju da razgovaraju sa nadležnima, izražavajući svoje nezadovoljstvo.

Zabrinuti roditelji, kako sebe nazivaju, tražili su odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade srpske škole na KiM, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.

I dok su škole u srpskim sredinama bile zatvorene, nastavno osoblje i rukovodioci škola na Severu Kosova već danima su angažovani na Jarinju i Brnjaku i učestvuju u protestima i blokadi puta koja traje već pet dana, a zbog odluke kosovske vlade da zabrani korišćenje srpskih tablica na teritoriji Kosova.