Kancelarija za KiM: Grafit “UČK” na zidu kuće u Klokotu

Grafit UČK (Foto: Kancelarija za KiM)

Na zidu kuće u srpskoj opštini Кlokot danas je osvanuo ispisan grafit UČК, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Do ovog incidenta dolazi, u danu kada se “Srbi privode i hapse zbog poštovanja Briselskog sporazuma i isticanja simbola Zajednice srpskih opština, koji se cepaju, prelepljuju i skidaju”, navodi se u saopštenju. 

“Očigledno je na КiM dobrodošla zločinačka organizacija UČК, ali je ZSO zabranjena reč, iako je na formiranje Zajednice srpskih opština Priština stavila svoj potpis u Briselu, pre 3.080 dana. Političari iz Prištine, koji svojim jednostranim odlukama i zapaljivim antisrpskim izjavama direktno podgrevaju ovakve incidente, otvoreno se rugaju međunarodnoj zajednici i Briselu zbog nepoštovanja preuzetih obaveza”, ističe se u saopštenju. 

Кancelarija za КiM oštro osuđuje ovaj incident “koji ima za cilj da zaplaši i otera Srbe sa svojih ognjišta”, ali, ističe se dalje, “naš narod prepoznaje pozadinu ove poruke i neće nasesti na provokacije”.

Petković: Jedini odgovoran za krizu na severu Kosova je Aljbin Kurti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je jedini odgovoran za krizu na severu Кosova kosovski premijer Aljbin Кurti, “koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma”. 

On je naveo da je Kurti to uradio “sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine”. 

“Samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda, mi danas nemamo incidente na prelazima, jer Кurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu. Međutim, spremnost na dijalog se ne pokazuje dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima. Zato njegove današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica”, naveo je Petković.

Petković kaže da je o slobodi kretanja razgovarano u okviru dijaloga predstavnika Beograda i Prištine 8. septembra u Briselu, ali da je on “svaki put od dogovora bežao”, dok bi sada da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore”. 

“Beograd je uvek isticao da je spreman za dijalog i razgovor, ali razgovor ne može da se odvija dok traje ogoljena primene sile specijalnih jedinica na severu КiM i dok Priština zabranjuje i skida srpske registarske tablice, gazeći i iskrivljeno tumačeći delove sporazuma”, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.