’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’

Detalj sa treninga (Foto: RTV Kim)

Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. “Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama”, rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 

„Nadam se da će kolegama ovaj trening pomoći da prave još bolje priče, da taj sadržaj koji proizvode bude još kvalitetniji i da dođe do što većeg broja ljudi. Prvo ovde, u lokalnoj zajednici, a onda i šire, u ostatku Srbije“, kazao je on.

Novinarstvo je važna stvar i važno je voleti ovaj posao, smatra Georgiev.

Slobodan Georgiev (Foto: RTV Kim)

„Bez obzira na teške okolnosti i izolaciju u kojoj se ovde novinari ponekad nalaze, kao, uostalom, i novinari u ostatku Srbije, samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama“, naglasio je on.

Kada su u pitanju profesionalni mediji, ključna je tačnost i istinitost informacije koja se prenosi široj javnosti.

„Propaganda služi za manipulaciju, ukoliko objavljujete kako se stvari dešavaju onda ćete možda pomoći ljudima da se bolje snađu u svetu. Morate da pobedite Vajber grupe, Fejsbuk objave koje, zapravo, služe da slude ljude, a ne da ih informišu. Novinari koji bi trebalo da budu uvek uz građane moraju da budu veštiji od toga i da pokažu ljudima ono što se zaista dešava na pravi način“, zaključio je programski direktor Newsmax Adria.

Treninzi su, pre svega, važni za mlade novinare kako bi se što detaljnije upoznali sa poslom, njegovom odgovornošću i važnošću, smatra dugogodišnja novinarka Radija Mitrovica Sever Ivana Vanovac.

„Danas smo se prisetili koliku moć imamo kada negde pristupimo sa pres karticom. Za nas, starije novinare, uvek je odlično da se prisetimo osnovnih postulata naše profesije, jer se desi da ih ponekad zaboravimo. Jako je važno da svaki dobar novinar zna koliko ne zna, tako da nema tog kolege od kojeg ne možete nešto da naučite, posebno kada je to jedan iskusan novinar. Na terenu na kojem je gospodin Georgiev iskusan, to je nešto sa čime mi baš i nemamo mnogo prilike da se svakodnevno susrećemo“, rekla je ona i dodala da od Kosova ne postoji prostor na kome je važnije da informacija koju prenesete publici bude tačna.

„Ono što vi saopštite javnosti, od toga ponekad ume da zavisi i život. Koliko puta smo bili u situaciji da izveštavamo iz nekih kriznih situacija… znamo koliko je nedopustivo da tu pogrešimo. Uz sve to, vi morate i sebe da kontrolišete jer ste aktivni učesnik toga. Osetite ponekad i strah i paniku, a ne smete to ni na koji način da emitujete, tako da je to najteži deo našeg posla. Istina po svaku cenu, istinu ni za šta, to jeste osnovno novinarsko geslo“, kazala je Ivana Vanovac.

Mladi novinari i stažisti iz pet redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku rado su prihvatili poziv da čuju profesionalna iskustva kolege iz Beograda.

„Budući da sam stažista, radim u Radiju Kontakt Plus tri meseca, to što sam u mogućnosti da čujem iskustva novinara kao što je Slobodan Georgiev je veoma značajno. Pored toga što dobili mnogo novih informacija o profesiji, na koji način treba da se bavimo novinarstvom, upoznala sam i kolege iz drugih redakcija što je za nas, kao lokalni medij, značajno jer jedni od drugih često preuzimamo informacije i na najbolji način informišemo ljude na Kosovu i Metohiji“, rekla je Jovana Jovanović.

„Ovaj trening je za mene lično jako značajan, naučio sam mnogo novih stvari, o novinarskom kodeksu, kako da izveštavamo na terenu i iz studija. Raditi u maloj redakciji kakva je Radio Goraždevac je dosta teško, ali ima i svoje prednosti, upoznati smo sa celokupnom situacijom u našem kraju, razgovaramo sa ljudima koje već poznajemo“, naveo je Damjan Portić.

„Većinu stvari koje obrađujemo sam već znala, ali je svakako bitno i da čujemo mišljenje Slobodana Georgieva“, kazala je Dragana Vukosavljević iz KoSSeva.

Prvi od tri jednodnevna treninga novinara je organizovan u sklopu projekta koji finansira Ambasada SAD u Prištini. Nakon Čaglavice, treninzi će u oktobru i novembru biti održani u Goraždevcu i Kosovskoj Mitrovici.