Slabiji prinos uticao na povećanje cene meda

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Loša sezona i slabija proizvodnja, doveli su do manje ponude meda na tržištu, a samim tim i na njegovo povećanje cena. I dok je prošle godine od pčelara tegla meda mogla da se kupi i po ceni od 900, sada se livadski ne može naći ispod 1.200, dok šumski košta najmanje 1.400 dinara.

Tragom informacije da je cena meda veća u odnosu na prošlu godinu, te da i na Kosovu i Metohiji vlada nestašica, posetili smo mitrovičku pijacu i ovdašnju pčelarsku radnju.

Proizvođači su nam se požalili na smanjen prinos, koji je shodno tome, uticao i na poskupljenje ove hranljive namirnice. 

Malobrojni prodavci na mitrovičkoj pijaci, zadržali su staru cenu livadskog meda. Oni koji ga nude po većoj, kažu da i uprkos tome, ima potražnje.

„Cena meda je 10 i 12 evra. Livadski je 10, šumski je 12 evra. Med je poskupeo u odnosu na prošlu godinu zbog nestašice. Kupuje narod…“, kaže Miroslav iz Leposavića.

Da godina nije bila rodna kao prethodne i da su pčele radilice pomalo „zabušavale“, potvrđuje i Milan Joksimović, pčelar iz Zubinog Potoka.

„Prodajemo livadski med. Prošle godine je bio 10, a ove je 12 evra, zbog toga što godina nije bila rodna, slaba…“, požalio nam se ovaj pčelar.

Na jednoj od tezgi, naišli smo na prodavačicu iz Leška. Zadržala je staru cenu meda. Smatra da su nove previsoke.

„U ponudi imam livadski med. Kod mene još nije poskupeo, a kod drugih bogami jeste, podigli na 12 evra, preteruju…“, kaže ona.

Cena starog i novog meda se znatno razlikuje, te ovogodišnji med, na Zelenoj pijaci u Kosovskoj Mitrovici, dostiže cenu i do 18 evra po kilogramu.

„Cena livadskog meda je 12 evra, star je dve godine. Novi med je skuplji, jer ga manje ima, pa cena ide i do 18 evra“, objašnjava Slavko iz Zubinog Potoka.

Milanka Milosavljević, iz pčelarske radnje u kojoj Mitrovčani često trguju, navodi da su glavni razlog slabije godine nepovoljni vremenski uslovi. U ovoj radnji livadski i šumski med, do nedavno se mogao naći po ceni od 1.200 dinara. Sada više nije tako.

“Potražnja jeste veća, ali je i godina slabija, tako da meda na tržištu ima vrlo malo. Ne zbog prodaje, nego zbog proizvodnje. Manje su pčele dale meda ove godine. Razlog tome su i loši vremenski uslovi, tako da je godina takva. Imamo livadski i šumski med, a cena je 1.500 dinara.”

Na bagremov med nismo naišli. Prodavci kažu da je do njega teže doći, a kako su nam preneli, njegova cena se kreće i do 2.000 dinara.

Med, posebno prirodni, neprerađen, smatra se superhranom. Ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja doprinose poboljšanju imunog sistema, boreći se protiv raznih bolesti. Med, takođe, sadrži flavonoide i antioksidanse koji smanjuju rizik od nekih vrsta raka i bolesti srca.