Zapadni predstavnici posle dolaska Harčenka na Jarinje: Kurti i Vučić što pre u Brisel, hitno da smire situaciju

(Foto: Kossev)

Sedam dana od početka primene odluke iz Prištine o uvođenju probnih RKS tablica za srpske registarske oznake na Kosovu i blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka lokalnih Srba, oglasio se i Jens Stoltenberg. Borelj potvrđuje da je dolazak Kurtija i Vučića u Brisel narednih dana prvi pozitivan signal. Nova reč u diplomatiji oko Severa je „deeskalacija“.

Stoltenberg: Beograd i Priština da pokažu uzdržanost i da se vrate u dijalog

Generalni sekretar NATO-a razgovarao je telefonom sa srpskim predsednikom i kosovskim premijerom, nakon što je vest dana bila dolazak srpskog ministra odbrane na Jarinje i to u pratnji ruskog ambasadora u Srbiji i ruskog izaslanika odbrane.

Sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem šef NATO-a razgovarao je o potrebi da situacija na Severu „deeskalira“.

„Vitalno je i za Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i povratak dijalogu“ – ključna je Stoltenbergova poruka, koju je plasirao preko Tvitera.

Ponovio je standardnu rečenicu kojom NATO opisuje svoju misiju na Kosovu: „Mandat NATO-a/KFOR-a ostaje da obezbedi i osigura mirno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve“.

‘Probudili’ su se danas i drugi međunarodni zvaničnici sa zapada, a neki su i po drugi put reagovali za nedelju dana, i to nakon što je ruski ambasador Bocan Harčenko, u pratnji general-majora Aleksandra Zinčenka i sa srpskim ministrom odbrane koji je ujedno i potpredsednik vlade – Nebojšom Stefanovićem, obišao danas pre podne zadejstvovane snage Vojske Srbije u okviru taktičkih grupa u Garnizonu u Raški, vojnu bazu „Rudnica“ i na pravcu ka Jarinju.

Stefanović i Harčenko su se obratili sa samog Jarinja. Obojica su ocenili da je Beograd suzdržan, da je suprotno dejstvovanje kosovske strane koja gomila trupe, i da, kako je Harčenko naglasio Priština:
„Pokazuje veoma opasnu liniju – pritisak na Srbiju da izađe iz dijaloga, ovo je linija usmerena na etnički čisto Kosovo, linija veoma opasna koja može da izazove novi sukob“.
Kritikovao je i „zapadne partnere“ zbog njihovog „veoma čudnog stava“ – pre svega EU, a potom i SAD zato što „zatvaraju oči“.
„Sad više nisu na delu ni stari dobri dvostruki aršini“, ironičan je bio Harčenko, već „višestruki“
Borelj: Hitno povucite trupe i odblokirajte puteve, dolazak u Brisel prvi pozitivan signal

„I dalje pomno pratim situaciju na severu Kosova. Srbija i Kosovo moraju bezuslovno deeskalirati situaciju na terenu, hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva. Bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinisane radnje su neprihvatljive. Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenja za smirivanje situacije i dogovoriti se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. To sam naglasio u razgovorima sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem ove nedelje“, podsetio je visoki predstavnik EU na poruku od pre nekoliko dana, premda sada u delu oštriju.

Navodi da je dijalog uz posredovanje EU i dalje jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, a u to spadaju sloboda kretanja i registarske tablice.

„Snažno pozivam Kosovo i Srbiju da ga iskoriste. Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana – prvi je pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i ​​pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana“, istakao je Borelj.

„Ponavljamo da očekujemo da će se i Kosovo i Srbija vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi oboje napredovali na svojim evropskim putevima“.

Borelj uverava javnost da je u bliskom kontaktu sa Stoltenbergom i zahvalio mu se na odličnoj saradnji između KFOR-a i EULEX-a.

I on je ponovio da KFOR igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Rode i Šuc: Da razgovaraju jedni sa drugim umesto jedni o drugima, svaka provokacija na granici da prestane

Reč „deeskalacija“ postala je uniformna za međunarodne pedstavnike kada je najnoviji razvoje situacije na Severu u pitanju.

Tako su nemački ambasador u Prištini Jern Rode, kao i direktorka nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Zapadni Balkan Suzan Šuc, iako se u Nemačkoj danas odigravaju izbori, u odvojenim objavama preneli poruke u sličnom tonu.

„Potrebno je da situacija na Severu deeskalira. Ohrabrujem obe strane da razgovaraju jedna sa drugom umesto jedna o drugoj. Najbolji put napred: Sastanite se u Briselu da iznađete put napred što je pre moguće“, poručio je Rode.

Šuc je bila oštrija: „Bilo kakva provokacija na granici Kosova i Srbije mora da prestane. Obe strane ohrabrujem da se što je pre moguće sastanu. Puna podrška za izaslanika Evrospke Unije, Miroslava Lajčaka“.

A kako je Miroslav Lajčak završio svoju posetu srpskoj prestonici ovog utorka nije poznato. Nalazio se u Beogradu kada je kriza izbila na Severu u ponedeljak, samo dan nakon što je iz Prištine stigao sa ohrabrujućim porukama u javnosti u pokušaju da zakaže sastanak na visokom nivou između Kurtija i Vučića, koji je izostao ranije ovog meseca.

U toku je sedmi dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova. Do sada nije bilo incidenata na samim prelazima ako se izuzme bacanje suzavca na početku na Brnjaku, ali je do sada bilo tri van prelaza. Još uvek je nerazjašnjen slučaj prebijanja tri Srbina u šumi kod Brnjaka, koji nisu bili deo srpskih straža, a iz bolnice je jedan od njih posvedočio da su pretrpeli fizičko nasilje i stres od strane kosovskih specijalnih snaga.

Juče su izgorele dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale. Ovi incidenti su dodatno podigli tenzije.

Danas je takođe drugi dan da su glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, kao i dolazak ruskog ambasadora na samo Jarinje.