KFOR: Povećali smo broj rutinskih patrola na celom Kosovu, pa i Severu

KFOR (Foto: RTK2)

Na Severu Kosova, kao i na celom Kosovu, povećan je broj rutinskih patrola KFOR-a, informaciju je upravo saopštio KFOR.

„KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo“, upravo je saopštio KFOR.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je za danas posetu vojnih izaslanika zemalja Kvinte na Jarinje, što nismo uspeli da u KFOR-u potvrdimo do objavljivanja vesti.

S obzirom na to od jutros pojedini mediji objavljuju informaciju da se prvo očekuje dolazak trupa KFOR-a na Jarinje i Brnjak, a u međuvremenu, i da su jedinice već stigle – što je javio kosovoonline, kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije u Prištini kazao je da nije obavešten da će uslediti intervencija KFOR-a na Severu.

„Nisam obavešten da će biti intervencije KFOR-a na Severu. Moramo se vratiti na razgovore. Pozivam građane na smirenje, jer institucije rade svoj posao“, kazao je Kurti danas u Prištini na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim premijerom, Edijem Ramom.

Četiri gradonačelnika sa Severa sastali su se danas sa komandantom Кfora general-majorom Frankom Federićijem. „Кomandant Кfora je rekao da se КFOR neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva“, naveli su.

Oni su od komandanta KFOR-a, kako su naveli u zajedničkom saopštenju, zahtevali da vojnici Кfora „ostanu neutralni“ i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, ne objašnjavajući o čemu se tačno radi, s obzirom na to da KFOR do sada nije imao vidljive aktivnosti na magistralnim putevima ka Brnjaku i Jarinju, osim povremenog patrolno-izvidničkog vozila sa udaljenosti od puta koje Srbi blokiraju.

„Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU, posebno na prelazu Brnjak, pojača prisustvo Кfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir“, naveli su gradonačelnici.

Građane su pozvali na suzdržanost, da „ne nasedaju na provokacije“.

„Mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje“.

U toku je osmi dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Barikade na smenu održavaju zaposleni u pojedinim institucijama, uz organizaciju i podršku čelnika Srpske liste i funkcionera, a podržava ih i predsednik Aleksandar Vučić. Na barikadama su od ponedeljka raspoređene i specijalne policijske snage Kosova.

Do sada nije bilo incidenata na samim prelazima ako se izuzme bacanje suzavca na početku na Brnjaku, ali je do sada bilo tri van prelaza. Još uvek je nerazjašnjen slučaj prebijanja tri Srbina u šumi kod Brnjaka, koji nisu bili deo srpskih straža, a iz bolnice je jedan od njih posvedočio da su pretrpeli fizičko nasilje i stres od strane kosovskih specijalnih snaga.

Pre dva dana su izgorele dve kancelarije u opštini Zubin Potok u kojoj se nalazio centar za registraciju vozila – odnosno mesto za izdavanje probnih RKS tablica, a u isti takav centar u Zvečanu u istoj noći su (u)bačene dve bombe koje nisu eksplodirale. Ovi incidenti su dodatno podigli tenzije.

Takođe prethodnih dana glavni naslovi u kosovskim medijima i delu prorežimskih srpskih medija je podizanje srpskih aviona nad Jarinjem, srpske trupe s druge strane Jarinja, te upravo dolazak ruskog ambasadora na samo Jarinje.