Kriza na severu i predizborna kampanja

Ilustracija (Foto: Kim)

Epidemiološka situacija na Kosovu je izvesna prepreka da se predizborna kampanja odvija u redovnim uslovima, a RTV Kim je želela da sazna da li su uspostavljanje reciprociteta u vezi sa srpskim tablicama od 17. oktobra i događaji koji su potom usledili na Brnjaku i Jarinju takođe uticali na njen tok. Analitičari iz Beograda i Mitrovice imaju različita mišljenja.

Zbog celokupne situacije na Kosovu, predstojeći lokalni izbori treba da budu odloženi, smatra direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić.

„Već sada se može postaviti pitanje da li postoje uslovi za lokalne izbore zbog preterane politizacije celog problema oko tablica. To je prvi razlog, ali ako bi se kriza produžila i na početak oktobra, aposolutno je, i izbori ne mogu biti regularni. Došlo je do opšte nacionalne mobilizacije s jedne strane, uz odluke vlasti, a s druge strane uz odluke Srpske liste, što daje apsolutnu prednost Srpskoj listi i Kurtiju na predstojećim izborima. Međutim, to nisu uslovi pod kojim bi drugi kandidati mogli da vode normalnu kampanju ili da čak kažu nešto protiv ova dva subjekta na izborima“, rekao je Janjić za RTV Kim.

Kandidati za lokalne izbore ne koriste situaciju na severu Kosova za svoju kampanju, mišljenja je profesor i poltički analitičar iz Mitrovice Nedžmedin Spahiu.

„Ljudi se orijentišu prema kandidatima koji su se prijavili na lokalne izbore, pogotovo jer se pokazalo da su predstavnici opština nezavisni od centralnih institucija. Mislim da nijedna stranka ili kandidat ne koriste trenutnu situaciju na severu Kosova za svoju predizbornu kampanju. Možda bi neki i hteli da iskoriste trenutnu situaciju, ali mislim da je to nemoguće“, rekao je Spahiu u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Ukoliko ne dođe do deeskalacije, postavlja se o bezbednosnosti, i ko garantuje bezbednost na izborima, najpre na severu Kosova, ističe Janjić.

„Kako će se u narednom periodu glasači kretati između pušaka i straha, to je nešto što u savremenom svetu traži odlaganje izbora. Ili će se poltičari u nedelji koja dolazi dogovoriti o mirnom rešenju i deeskalaciji krize, ili treba razmišljati o dve situacije. Prva je odlaganje lokalnih izbora a drugo, ako Srpska lista drži do sebe, onda bi morala napustiti Vladu Kosova i time izazvati parlamentarne izbore. Onda bi se lokalni izbori vezali za parlamentarne“, naveo je Janjić.

Međutim, Nedžmedin Spahiu smatra da se, kada su kosovski Srbi u pitanju, ne postavlja pitanje hoće li neki kandidat ili stranka profitirati, jer, kako je kazao, „Srpska lista je, i bez i sa trenutnom situacijom, apsolutni favorit“.

Predizborna kampanja za lokalne izbore na Kosovu zvanično je počela 16. septembra, a Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je učešće 89 političkih subjekata: 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedne koalicije i 23 nezavisna kandidata. Do izbora je ostalo još 20 dana.