Roditelji i danas na protestu: Samo želimo nastavnike i učitelje u školama

Roditelji učenika protestuju u Kosovskoj Mitrovic (Foto: Kossev)

Škole na Severu su trenutno jedine srpske škole, ali i na teritoriji Kosova u kojima se nastava ne odvija ni u jednoj preduniverzitetskoj ustanovi, kao ni u predškolskim ustanovama, već đaci časove pohađaju na daljinu. Zbog toga što njihova deca skoro mesec dana fizičkim prisustvom ne pohađaju nastavu, ali i zbog nedostatka, kako tvrde, jasnih odgovora kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, danas je proteste nastavilo sedam roditelja.

I u srpskim i u kosovskim školama južno od Ibra danas je konačno počela fizička nastava. Posle skoro mesec dana onlajn nastave, u srpskim školama južno od Ibra učionice su od danas otvorene, dok su škole pri kosovskom obrazovnom sistemu danas zvanično započele novu školsku godinu.

Nije tako severno od Ibra. Iako je Ministarstvo prosvete Srbije u petak predvidelo da se od ponedeljka sve škole u srpskim sredinama na KiM otvore, prosvetnim institucijama na Severu Kosova je istog dana u 12.35 dostavljeno još jedno obaveštenje putem mejla koji potpisuje Načelnik školske uprave za KiM, a u koji je KoSSev imao uvid.

U međuvremenu je usledio i drugi dokument u koji je naš portal imao takođe uvid, a koji se prosleđivao roditeljima. U njemu je navedeno da je odluku o nastavku primene trećeg modela odnosno nastave na daljinu doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera o radu škola, a na osnovu „dodatnih analiza indikatora za procenu epidemiološke situacije, a na zahtev Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici“, i koji su pokazali da je „evidentna transmisija virusa sa povećanjem broja obolelih od kovida-19, kao i da postoji ograničenje u primeni mera prevencije i suzbijanja infekcije u školama“.

Upravo zbog toga, roditelji su se danas uputili u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, gde su od dr epidemiologa Aleksandra Antonijevića zatražili uvid u podatke o broju novoobolelih u srpskim sredinama na KiM.

U razgovoru sa ovom grupom roditelja, dr Antonijević ih je uputio na javno dostupne podatke Zavoda za javno zdravlje koje se ažurirano dostavljaju medijima preko Kriznog štaba opštine KM.

Jedna od majki ukazala je i na zvanične podatke obolelih koji su objavljeni samo dan pre nego što je donešena odluka da đaci u školama na Severu nastavljaju časove na daljinu.

Ona tvrdi i da im je Antonijević kazao da prema podacima, situacija „nije alarmantna i da ide na bolje“.

Prema tim podacima, 23. septembra u srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 8 novih slučajeva zaraze.

„To sve govori. Kafići su puni, velika je cirkulacija ljudi. Ne vidimo razloga da škole ne rade“, kažu roditelji.

I danas ponavljaju da je ovakvim „opasnim“ ponašanjem institucija, deci ugroženo psihofizičko zdravlje, da im se uskraćuje osnovno pravo, a to je pravo na obrazovanje.

„Za koga rade ove institucije? Koliko znamo one treba da budu samo u službi građana. Mislimo na škole i na sve javne institucije koje učestvuju u donošenju ovakvih odluka“, ističu.

Ponavljaju i da je jedini njihov cilj da im deca budu u školama, kao i da ne protestuju politički, već isključivo za dobrobit svoje a i sve ostale dece.

Želimo profesore, nastavnike i učitelje u školama, samo to želimo“!

Protest će nastaviti i sutra, odlaskom kod načelnika ŠU za Kosovo i Metohiju, Ivana Zaporožca.