Ipak nema konačnog dogovora Beograda i Prištine

(Foto: Anadolu)

Delegacija Beograda završila je razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i napustila zgradu Evropske službe za spoljne poslove, bez izjava za novinare, javlja N1. 

Kako N1 nezvanično saznaje, večeras ipak nije postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na prelazima na severu Kosova, dok će razgovori biti nastavljeni, ali još nije poznato kada.

N1 prethodno je javio da su delegacije Beograda i Prištine postigle u Briselu načelan dogovor, a da je, kako je novinarima u Briselu rekao glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, dogovor postignut u tri tačke:

1. tačka – bez uklanjanja tablica na prelazima i bez probnih tablica uz korišćenje nalepnica, 
2. tačka – formiranje radne grupe za trajno rešenje pitanja slobode kretanja u roku od šest meseci, 
3. povlačenje specijalnih jedinica KP-a, na njihovo mesto dolazi KFOR i uklanjanje blokada puteva. 

Jedina tačka na koju delegacija Beograda nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnim, odnosi se na automobile sa “KM” tablicama, javio je N1.

Nakon ovih informacije, vodeći portparol EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano saopštio je da sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine i dalje nije završen. 

RTS i Tanjug preneli su da je beogradska delegacija u Briselu demantovala da je postignut dogovor. 

Američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri, poručio je da “ovaj posao nije završen”, ali i da je postignut dobar napredak. 

“Strane moraju biti fleksibilne i nastaviti sa radom kako bi ovo dovele do cilja. Sada je vreme”, naveo je Godfri.