Preminuo Ivan Tasovac

Ivan Tasovac (Foto: Medija centar Beograd)

Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Srbije Ivan Tasovac (55) je preminuo večeras u svom domu u Beogradu oko 21:00.

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od 2001. do 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspešnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list, Zagreb) i “najjače PR oružje Srbije” (Kvällsposten, Malmö). 

Početkom 2017. na konkursu za novog direktora jednoglasno je ponovo izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju. 

Bio je ministar kulture od 2013. do 2016. godine. 

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U 12. godini debitovao je sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije, a nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji i Belgiji. Vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji. 

Dobitnik je nagrada “Disrupton” za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone, dobitnik je povelje “Budi dobar i pokaži to drugima”, koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću, kao i godišnje nagrade za 2005. godinu koju dodeljuje “Samsung”. 

Pored toga, dobitnik je nagrade „Doprinos godine Evropi 2009”, a nedeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine. 

Podsetimo, Ivan Tasovac je kao ministar kulture Republike Srbije u decembru 2014. otvorio u Gračanici stalnu scenu Narodnog pozorišta u Prištini i tom prilikom rekao da “ne postoji mesto na svetu gde bi danas bio srećniji, nego u Gračanici, na Kosovu i Metohiji”.