Godfri: Usredsrediti se na trajno rešenje; Điakobi: Potrebno iskreno angažovanje u dijalogu

(Foto: Američka ambasada u Prištini)

Nakon što su se specijalne jedinice Kosovske policije povukle sa prelaza na severu Kosova, politički predstavnici Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini pozdravili su početak sprovođenja briselskog dogovora od 30. septembra. 

“Drago mi je što vidim verno sprovođenje kompromisa koji je dogovoren u Briselu. Sloboda kretanja i trgovine temelj su regionalne integracije i ekonomskog prosperiteta. Sada se moramo usredsrediti na trajno rešenje,” poručio je na svom Tviter nalogu američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri.

“Dobar napredak Kosova i Srbije u sprovođenju sporazuma o granici uz posredstvo EU. Prisustvo KFOR-a je privremeno, za dve nedelje očekujemo da se operativnost granica normalizuje. Vreme je da se nadogradi ovaj momenat i iskreno ponovo angažuje u dijalogu” – poručio je otpravnik poslova ambasade SAD u Prištini, Nikolas Džej Đakobi Džunior. 

Podsetimo, prema dogovoru iz Brisela, specijalne jedinice Kosovske policije povukle su se sa prelaza Jarinje i Brnjak, koje su Srbi blokirali protiveći se reciprocitetu za registarske tablice. Ovi prelazi neće biti otvoreni za saobraćaj do ponedeljka, 4. oktobra, kada će se početi sa sprovođenjem režima nalepnica. Umesto KP- a na prelazima na severu Kosova su pripadnici KFOR-a, koji će tu boraviti dve nedelje.