Kancelarija za KiM: Nalepnice od ponedeljka, rad na prelazima do tada obustavljen za saobraćaj

Administrativni prelaz Jarinje (Foto: Kossev)

„Nastavak rada prelaza Jarinje i Brnjak biće u ponedeljak 4. oktobra u 08.00 časova. Period do tada, biće iskorišćen za punu operativnu i logističku pripremu službenika Beograda za primenu režima nalepnica na pomenutim prelazima“, saopštila je upravo Kancelarija za KiM.

Kancelarija navodi da će u cilju što adekvatnije pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dela centralne Srbije biti privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8:00 časova ujutru, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica.

U pitanju su tablice RKS, preko kojih će se lepiti nalepnice, koje je Kancelarija nazvala „specifičnim“ delovima registarskih oznaka, dok će se za srpske službenike na prelazima naredna dva dana organizovati „posebna obuka za izvršenje poslova vezanih za primenu režima nalepnica za vozila sa registarskim tablicama koje izdaju PIS u Prištini“.

Građanima će u ponedeljak 4. oktobra, kako se dalje navodi, na svim prelazima biti dostupne nalepnice za prekrivanje „specifičnih“ delova registarskih oznaka, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju.

U saopštenju se ističe da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma.

Istovremeno Kancelarija će, uz asistenciju policijskih službenika građane o novom pravilu informisati i preko medijske kampanje.

„Danas je povlačenjem pripadnika takozvanih kosovskih specijalnih jedinica i raspoređivanjem pripadnika misije KFOR-a, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak završena prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra“, podseća Kancelarija.

Magistralni putevi kod Jarinja i Brnjaka posle 13 dana blokade, ponovo su prohodni. Ipak, do ponedeljka putnici će preko njih i dalje moći samo pešice.

Sat i po pre isteka roka u 16 časova koji je predviđen dogovorom u Briselu, sa Jarinja su otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili. Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak.

Nakon njih, i Srbi su počeli da se razilaze. Kod Jarinja i Brnjaka ostaju pripadnici KFOR-a i nalaziće se oko dva km od Jarinja i Brnjaka. Prema dogovoru tu ostaju oko dve nedelje.

Srbi su blokirali magistralne puteve 13 dana u pokušaju da spreče odluku kosovske vlade o reciprocitetu sa tablicama.

Specijalne jedinice Kosovske policije su se prethodno rasporedile pod zvaničnim obrazloženjem „obezbeđivanja granice“ prilikom pokušaja da sprovedu odluku, da bi se pre tri dana u Briselu postigao dogovor o rešenju krize.

Privremeno se od 4. oktobra uvode nalepnice koje će se lepiti preko „državnih simbola“ za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze na teritoriji pod kontrolom srpske vlasti.

Formiraće se radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica, a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu.