Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Mučili su me svakodnevno

Saljih Mustafa (Foto: Indeksonline/AP)

Nakon sedmodnevne pauze, danas je nastavljeno suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi.

Na pitanje Tužilaštva o metodama mučenja, svedok pod pseudonimom (W01679) je rekao da su ga udarali raznim jakim oruđem, mučili upaljenim svećama i strujom.

“Udarali su me repom sekire, udarali su me metalnim šipkama. Tukli su me na razne načine. Vezali su mi noge električnim žicama, naterali me da zadrhtim i tako dalje. Zapalili su me svećom, sedeći u stolici, i sveću su mi doneli blizu leđa”, tvrdi on.

Svedok je takođe ispičao kako su ga odveli i zarobili naoružani muškarci koji na uniformama imali oznake BIA, jedinice kojom je komandovao Mustafa.

U dosadašnjem toku suđenja Mustafa je negirao krivicu, a dva svedoka su svedočila protiv njega tvrdeći da je on bio glavni u tom logoru gde su ljudi mučeni, i prebijani skoro svaki dan, i držani u štalama.

Svedoci svedoče pod pseudonimima. Do sada su ispitani svedoci (W03593) i (W04600).

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred tim sudom, a u četvrtak počinje i suđenje čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.