Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora

Palata pravde u Prištini (Foto: RTV Kim)

Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Presudu Stanišiću objavio je predsednik sudskog veća Valjon Kurtaj.

Povodom presude Stanišiću oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje se navodi da kosovsko pravosuđe nastavlja praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka.

To, kako se ističe u ovom saopštenju, ukazuje da se Srbima sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi.

“Današnjom odlukom suda, Stanišiću su povređena brojna procesna prava s obzirom na činjenicu da mu je određena kazna od 20 godina zatvora koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Кrivičnom zakoniku. Ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja jeste činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije”.

U saopštenju se navodi da je sud odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine u kojima se Stanišić uopšte ne pominje kao izvšilac.

Kako je najavljeno, advokat koga je nagažovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju uložiće žalbu Apelacionom sudu na ovu prvostepenu presudu.