Vučić: Neki evropski službenici idu u Vašington da od Amerike traže da pritisne zemlje koje nisu priznale Kosovo

Najveći pritisak će ići na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kazao je večeras Aleksandar Vučić nakon prvog dana boravka u Sloveniji.

Neke evropski službenici odlaze u Vašington kako bi tražili od Amerike da izvrše pritisak upravo na tih pet zemalja kako bi priznale nezavisnost Kosova, kazao je srpski predsednik, ne otkrivši imena onih koji su nedavno boravi(li) u Vašingtonu.

Ipak, kada se sutra bude sastao sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom zatražiće da Grčka zadrži svoj stav da ne priznaje Kosovo.

„Mnogo je teško“, oko Kosova, te je predsednik uz Ištvana Pastora danas na samitu Evropske narodne partije u Ljubljani, na kojem su bili šefovi država i vlada iz ove partije, bio „usamljen“.

„Nikog više nije bilo ko nije priznao Kosovo, tako da nije nam laka pozicija“, ponovio je i večeras.

Od najviših francuskih i nemačkih lidera po pitanju Kosova očekuje: „Da nas smeste negde i da nas pozovu da razgovaramo“.

Predsednik će im postaviti ipak pitanja oko energetike pre nego o Kosovu.

„A šta da im postavljam pitanja oko Kosova?! Da ih pitam hoće li da promene stav oko nezavisnosti Kosova?! ‘Aj kažite mi ljudi šta da ih pitam, kao da ja ne znam šta oni misle. Pričao sam 100 puta sa njima, 100 puta i sa Merkel i Makronom. Veoma ih poštujem, ali šta će oni sa mnom po tom pitanju osim da pozovu na dijalog i da traže da racionalno pristupamo svemu, da ne postoje jednostrani akti i da se posvetimo tom dijalogu?“

Vučić očekuje „dalje optužbe“, potvrdno odgovarajući na redovna pitanja koja mu postavljaju oni iz medijskih kuća koji ga prate na službenim putovanjima

Toga se naslušao i danas – o migovima ruske proizvodnje, optužbama zbog saradnje sa Kinom i Rusijom, a Srbija ima, potvrđuje, fantastične odnose sa Kinom.

U optužbama nema ničeg racionalnog, objasnio je predsednik.

„Uzeli su mantru da ako nećete da kažete nešto loše za Ruse i Kineze, onda ste loši“, a to predsednik neće jer su oni srpski prijatelji, te sada on njih pita „šta će bez Putinovog gasa“, ili o sopstvenim kineskim ulaganjima.