“Kurir” tvrdi da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini

(Foto: Kurir/printscreen/KPR)

Dnevni list “Kurir” se u tekstu pod naslovom o navodnom hrvatskom “hitnom” slanju oružja poziva na dve vesti – linkujući onu o navodnom hrvatskom vojnom kampu objavljenu maja, koja je u međuvremenu i demantovana (RSE i Crno beli svet), kao i na vest koju je preneo Kosovo online sa portala Klan Kosova. 

Kosovo online u svom tekstu, objavljenom 2. oktobra, piše da “primenom sporazuma između dve zemlje o vojnim nabavkama, kosovski vojnici mogu da očekuju naoružanje i opremu iz Hrvatske”. 

Citiran je i kosovski ministar odbrane Armend Mehaj koji kaže da se “u rukama kosovskih vojnika uskoro očekuje naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje”. 

Ni u jednom delu se ne pominje da Hrvatska “hitno” šalje naoružanje, niti kada će oružanje tačno biti isporučeno. 

Vest o primeni sporazuma o vojnim nabavkama preneo je naš portal, kao i drugi srpski lokalni mediji na Kosovu. Izvornu vest objavio je portal KoSSev. Ni u ovoj vesti se ni u jednom delu ne pominje “hitno” dostavljanje oružja, niti kada će ono tačno biti isporučeno.  

Štaviše, KoSSev navodi, pozivajući se na saopštenje kosovskog Ministarstva odbrane, da su se Mehaj i njegov hrvatski kolega Mario Banožić na sastanku u Splitu “dogovorili” o “primeni sporazuma u oblasti vojnih nabavki”. 

I u delu teksta gde je naveden citat iz saopštenja kosovskog Ministarstva odbrane navodi se: “Na ovom sastanku se razgovaralo o opcijama za buduće tehničko-vojne saradnje između Republike Kosovo i Republike Hrvatske.”

Iako je “Kurir” ovu vest objavio dan nakon povlačenja specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, vest o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama u srpskim lokalnim medijima objavljena još 29. septembra, kada se sastanak između kosovskih i hrvatskih zvaničnika i dogodio. Sam Mehaj je informaciju o sastanku objavio i na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.