Arlov: Poziv za čast i ponos, ukinite zabranu

Milorad Arlov (Foto: atvbl.com)

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov dobio je poziv igumanije Haritine da 10. novembra bude domaćin ktitorske slave Pećke Patrijaršije na dan Svetog Arsenija Sremca, ali podseća da je na snazi zabrana njegovog ulaska na Kosovo.

“Izuzetna čast i ponos da sam još prošle godine dobio blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija da budem domaćin slave Pećke Patrijaršije, kolijevke Srpske Pravoslavne Crkve”, rekao je Arlov. Međutim, on se boji da mu neće biti dozovoljen ulazak na Kosovo.

“(Poziv unosi) zebnju i strah da mi neće biti dozvoljen ulazak na Кosovo i Metohiju koji mi je Policija Кosova prošle godine dva puta zabranila i zabrana je na snazi”, naveo je Arlov.

On je podsetio da su domaćini ove slave u Pećkoj Patrijaršiji proteklih godina bili iz Republike Srpske. Od 2012. godine to su bili: opštine Foča, Srbac, Prnjavor, Teslić, Bijeljina, dva puta Sokolac, zatim Turistički centar Jahorina. Prošle godine, zbog pandemije nije upriličeno veće obeležavanje.

Arlov dodaje da će uputiti zahtev i molbu u Prištinu “da mu dozvole nesmetan ulazak i ukinu zabranu”.

“Obratiću se premijeru Aljbinu Кurtiju, ministru policije Đeljalju Svećlji i direktoru policije Sehmedinu Mehmetiju da mogu prisustvovati, nesmetano za mene, ovom velikom događaju koji sam uvjek želeo, za koji sam dobio blagoslov episkopa Teodosija. Obratiću se molbom još i UNMIК-u, EULEКS-u, UN, ambasadi SAD i drugima da pomognu”, rekao je on.

“Ako se svi zalažu za Briselski sporazum, slobodu kretanja, ljudske slobode, provođenje prava zakona i nesmetanog kretanja, tražim da mi se omogući nesmetan ulazak i ukine zabrana koja ni po čemu nije trebala ni biti donešena, jer se ja lično isključivo bavim humanitarnim radom”, zaključio je Arlov.