Povodom obeležavanja dečije nedelje o pravima dece u oblasti obrazovanja i zdravstva

Počev od 4. oktobra obeležava se “Dečija nedelja” a kada su aktivnosti povodom obeležavanje ove nedelje u pitanju obično se svi koji su u te aktivnosti uključeni dosta fokusirani na prava dece.

Time se bave organizacije koje rade samostalno i sprovode aktivnosti,poput UNICEF-a ali isto tako  sarađuju sa svima koji su aktivni po pitanju zaštite prava dece.

Jelena Milosavljević, šefica Kancelarije UNICEF-a u Mitrovici, gostujući u Radiju Kosovska Mitrovica nedavno je predstavila nov petogodišnji program i plan rada sa decom i odraslima na očuvanju i zaštiti prava dece.

“Teško je u našem regionu odrediti koliko se poštuju postulati o zaštiti dečijih prava. Navodim prost primer koji je sada aktuelan, gde ne možemo ništa da uradimo za decu školskog uzrasta za koje se nastava iz škola premestila u domove i prati se onlajn. Korona nas prosto sprečava da tu bilo šta možemo da promenimo.Da ne govorimo o tome da su tokom prošle godine ali i dalje prisutna ograničenja kretanja odraslih pa i dece, pa stoga godinu za nama ne možemo da proglasimo da je bila favoritu nesmetanom odrastanju i ostvarivanju prava i njihovih punih kapaciteta”, rekla je Milosavljević fokusirajući se na temu obrazovanja i prava na školovanje u današnjim uslovima

Upitana da odgovori koliko su na polju zdravstva ugrožena dečija prava rekla je: „ Zdravljem dece se moramo baviti od ranog detinjstva već od prvih godina života i tu se moramo fokusirati na zdrave navike kod dece.Dok su deca mala o njima brinu roditelji i oi utiču na stvaranje pozitivnih navika, npr redovno pranje yuba, održavanje higijene, odlazak kod yubara, obavezna dečija vakcinacija …sve su to osnove za ydrav život kasnije.Npr ima roditelja koji kada ih upitamo kad deci treba prati zube oni odgovore od polaska u školu.Zamislite onda koliko je edukacije tu potrebno.to su sve neki signali da se tome moramo posvetiti u najranijem životnom dobu dece“.

 Zato smo sebi kao organizacija postavili zadatak da neke stvari moramo afirmisati do te mere da rana detekcija nepravilnog odnosa sa decom bude prioritet.

 Inače naša gošća je podsetila i na osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečije nedelje . To je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.