Ima li budućnosti za mlade na Kosovu

Ilustracija (Foto: Pixbay.com)

Kao glavni problem zbog kojeg madi sve više odlaze sa Kosova, je nedostatak zaposlenja, smatraju sagovornci Radio Goraždevca.

Mlađe generacije, izmedju dvadeset i trideset pet godina, sve je manje u srpskim sredinama na Kosovu. U mestima, kao što su  Osojane, Velika Hoča i Klina ove generacije su skoro izgubljene.

Danilo Đurić (27) mladi reper iz Osojana smatra da pored nedostatak zaposlenja, na odlazak mladih utiče i trenutna situacija na Kosovu.

„Posao je definitivno najveći razlog odlasak mladih, ali tu se prepliće još dosta drugih faktora koji utiču na mlade da napuste ovo podneblje. Celokupna situacija na Kosovu poslednjih 20 godina razlikuje  od situacije u centralnoj Srbiji, pa samim tim, situacija koja je nastala na Kosovu nakon rata, za srpsko stanovništvo umesto da ide na bolje, čini mi se da je sve gora i gora“, mišljenja je Danilo i dodaje da je iz Osojana  poslednjih deset godina otišlo više od polovine mladih ljudi.

Influenser Milan Petrović (23) i urednika stranice „Biser Metohije“, smatra da u Velikoj Hoči postoji mogućnost za razvoj vinskog i verskog turizma, ali da mladima nedostaje ideja da plan realizuju.

„Iako postoji priča da mladi odlaze u grad jer neće da žive na selu, takva situacija nije u našem mestu.  Meštani Velike Hoče, straiji i mlađi, žele da ostanu jer imamo sve uslove koje treba da ima jedno selo za normalan život. U selu ima sportskih terena, imamo osnovnu školu, takođe imamo i 12 crkava, vinograde od koji može da se razvije turizam, kako verski tako i vinski, ali nema ideje za razvoj i zbog toga nema ni posla“, rekao je Milan.

Sanja Kostić (20) student fizike na Prirodno – matematičkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, kaže da ne vidi svoju budućnost u Vidanju, kod Kline, ukoliko nakon završenog fakulteta ne nađe posao u svojoj struci.

„Što se tiče mojih mogućnosti nakon završetka fakulteta ukoliko u Klini ne budem našla posao, biću prinuđena da napustim svoje rodne mesto  da potražim bolje uslove za život. Opština i druge institucije treba da  nam pomognu kako bi opstali, jer mnogi moji prijatelji već su napustili Klinu u potrazi za zaposlenjem“, istakla je Sanja.

Već godinama u nazad je poznato da mladi spadaju u grupu stanovništva koja najviše migrira sa prostora zapadnog Balkana.