Petković sa ambasadorom Slovenije o dijalogu

Damjan Bregant i Petar Petković (Foto: Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je razgovarao sa ambasadorom Slovenije u Republici Srbiji Damjanom Bergantom, koga je informisao o nedavno održanim razgovorima Beograda i Prištine u Briselu i sprovođenju postignutih sporazuma.

Petković je naglasio da je najvažnije da je poslednjim sporazumom u Briselu sačuvan mir i da je došlo do povlačenja specijalnih jedinica sa severa Kosova, koje je zamenio KFOR.

“Aljbin Kurti pokušava da dogovor iz Brisela predstavi kao početak epohe nekakvog reciprociteta, a apsolutno je jasno da se zapravo radi samo o sprovođenju postignutih sporazuma i da naš odnos sa Prištinom može da bude isključivo asimetričan, jer je jedino Srbija u tom odnosu međunarodno priznata država i punopravna članica Ujedinjenih nacija”, naveo je on.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, ali i odlučan u zahtevu da se do sada postignuti sporazumi moraju poštovati i sprovoditi.

“Shodno tome, jedina tema tokom sledećeg dijaloga, biti isključivo formiranje Zajednice srpskih oopština. Iako je svima jasno da Priština u dijalogu vrši opstrukciju u implementaciji potignutih sporazuma, mi dosledno tražimo da se poštuje dogovor, na koji su potpis stavili i Beograd i Priština i EU, a ZSO je ključ i osnov normalizacije odnosa”, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.