Odbor odlučio – ove godine nema Sajma knjiga

Sajam knjiga (Foto: RTV)

Međunarodnog beogradskog Sajma knjiga ove godine ipak neće biti. Na sednici Odbora Sajma knjiga iznešen je zajedinički stav udruženja izdavača da ne postoje uslovi za održavanje i uspešnu relizaciju 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

“Osnivač, uprava Beogradskog sajma i Odbor Beogradskog sajma knjiga, učinili su sve da se, zarad kontinuiteta i značaja Sajma knjiga na kulturnoj mapi Srbije i Regiona, Sajam knjiga održi” stoji u saopštenju.

Iz Odbora podsećaju da je u junu predloženo da se sajam održi u septembru, jer je ispravno pretpostavljeno da će oktobarski termin biti pun prepreka.

“Taj predlog, iako prvobitno prihvaćen od strane izdavača je promenjen, i Sajam je na njihov zahtev vraćen u oktobarski termin. Grad Beograd, uprava Sajma i Odbor Sajma knjiga su bili spremni da se Sajam knjiga održi i u postojećim epidemijskim uslovima – uz posetu vakcinisanih i sa negativnim testom i obezbedi besplatan ulaz za one koji bi prvu vakcinu primili tokom Sajma knjiga, kao vid podrške imunizaciji i uspehu manifestacije i da dotira 50 odsto troška izlagačkog prostora” stojiu saopštenju.

“Odbor razume stav izdavača, ali sa kolegijalne strane smatra da izlazak u javnost bilo koje grupacije i prejudiciranje odluke Odbora Beogradskog sajma knjiga ne doprinosi manifestaciji. Kada se stvore uslovi prihvatljivi za sve, organizovaćemo Sajam knjiga” ističe se u tekstu saopštenja.