Mere koje će se primenjivati na dan izbora na Kosovu

Sa prošlih izbora (Foto: Radio Goraždevac/Arhiva)

Posmatrači lokalnih izbora na Kosovu 17. oktobra moraće da budu vakcinisani ili da imaju dokaze da su negativni na koronavirus ili da su preležali bolest. Centralna izborna komisija pozvala je političke stranke da sprovedu ovu meru, ali, ovo pravilo ne važi za birače, potvrdila je Centralna izborna komisija (CIK).

Građani će morati da nose zaštitne maske i održavati fizičku distancu.

Portparol CIK-a Valjmir Elezi rekao je da je ova institucija uputila pismo političkim strankama putem kojih ih je zamolila da pošalju na biračka mesta samo članove koji su vakcinisani ili ne koji imaju dokaze o testovima na Kovid-19.

Na sledećim sastancima CIK-a, prema Eljeziju, biće doneta odluka putem koje će se imenovati odgovorna lica koja su dužna da od članova saveta birača i posmatrača zatraže dokaze o vakcinaciji.

CIK zahteva od glasača da poštuju mere poput nošenja maski, fizičke distamce od dva metra prilikom ulaska ili unutar biračkog mesta.

“Birači moraju nositi masku u svakom trenutku, osim kada ih mora identifikovati član veća biračkog mesta”, reklao je Eljezi.

Kancelarija za informisanje Ministarstva zdravlja najavila je da će se na dan izbora sprovesti opšte i posebne mere protiv koroanvirusa, prema Opštem vodiču.

Navodi se da bi građani trebalo voditi računa o nošenju zaštitne maske, održavati fizičku distancu i izbegavati gužve koje su u suprotnosti sa merama.