Lokalni izbori na Kosovu 2021 – Uživo

Birački centar (Foto: Radio Goraždevac)

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

16:30 – CIK: Izlaznost do 15:00 na Kosovu 27,41% 

Izlaznost u Gračanici je 32,19% ili 6.476 lica na osnovu 97,32% obrađenih listića, u Ranilugu 40,34%, u Partešu 36,30%, Koloktu 37,93%, Novom Brdu 47,19% i Štrpcu 41,85%. 

Presek u opštinama na severu (prema podacima CIK-a u 15:00) – U Zubinom Potoku glasalo je 45,84% upisanih birača, u Zvečanu 56,91%, Severnoj Mitrovici 55,03% a Leposaviću 46,38%.

15:25 – Izlaznost u srpskim sredinama u regionu Peći do 15 sati

Do 15 časova, na biračkom mestu u Goraževcu glasala je 267 osoba odnosno 19.79% od upisanih 1349 glasača.

U Osojanu je od upisanih 530 birača, do 15 časova, glasalo 125 birača, 23.59%.

Na biračkom centru u selu Crkolez u opštini istok od upisanih 872 birača, pravo glasa iskoristilo je njih 257 ili što je 29,47%. U tom selu gde je biračko mesto multietničko, mahom na izbore izlaze pripadnici albanske zajednice, dok pripadnici srpske zajednice u manjem broju koriste svoje pravo glasa.

U biračkom centru Biča pravo glasa ima 117 glasača. Broj onih koji su glasali do sada je 11 što je 2.56%. Dok je u selu Vidanje pravo glasa iskoristilo 54 glasača od ukupno 391 upisanih na birački spisak ili 13.81%.

13.55 – Šef kancelarije EU na Kosovu, Tomas Sunjog obišao biračko mesto u Čaglavici

Šef kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, obišao je biračko mesto u isturenom odeljenju OŠ “Miladin Mitić” u Čaglavici, javlja RTV Kim.

Sunjok je rekao da su lokalni izbori šansa da građani imaju direktan doprinos razvoju opštine u idućem mandatu. On je izrazio nadu da će građani učestvovati u što većem broju.

“Evropska unija je organizovala misiju za nadgledanje izbora i već imamo ekipu koja nadgleda izbore duže vreme. Oni su stigli pre mesec dana na Kosovo i biće tu dok se ne završe izbori, uključujući i završetak glasanja. Ukoliko bude potrebe, biće prisutni i u drugom krugu glasanja”, kazao je on.

Sunjok je dodao je da EU ima i veliki broj kratkoročnih posmatrača, te da je on jedan od njih.

“Zajedno sa mojim kolegama i prijateljima iz članica država EU na Kosovu imamo negde oko 40 predstavnika EU i ambasada na Kosovu. Nadam se da će proces biti regularan i pravedan i da ćemo imati fer i demokratske izbore”, rekao je on.

Posmatračka misija Evropske unije predstaviće prvi preliminarni izveštaj u utorak ujutru.

13.50 – Glasao predsednik skupštine Gljauk Konjufca

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, glasao je danas na Pedagoškom fakultetu, prenosi KoSSev pisanje Ekonomia Online. On je nakon glasanja medijima rekao da je danas dan demokratije.

„Danas je važan dan demokratije, jer će građani Kosova preko slobodnog i demokratskog glasanja dati legitimiet lokalnoj vlast u našoj Republici.“

Ocenio je da izborni proces dobro protiče i izrazio nadu da će se glasanje uspešno završiti.

13:25  U Čaglavici do sada glasalo 180 lica.

Na biračkom mestu u isturenom odeljenju OŠ “Miladin Mitić” u Čaglavici trenutno nema gužve, a glasanje protiče bez problema. do sada je glasalo 180 lica, a pravo glasa ima 621 birač, javlja RTV KIM.

13:15 – Birač iz Gnjilana fotografisao svoj glasacki listić

Birač iz Gnjilana je fotografisao svoj glasački listić, ali je nakon sprovođenja do policijske stanice pušten po redovnoj proceduri. Portparol policije u regionu Gnjilana Ismet Hašani rekao je za Kosova Press da ova stanica pokriva sedam opština, te da je identifikovala samo ovu nepravilnost.

„U slučaju fotografisanja glasa, i ovde je državni tužilac odmah uključen. On je naložio da trenutno ostane samo službena beleška, dok se ne saznaju detalji u koje svrhe je (građanin) fotografisao glas. Na svim ostalim biračkim mestima u naših sedam opština, proces se odvija bez problema”, rekao je on, a prenosi RTV Kim.

Hašani je govorio i o jučerašnjem slučaju u Klokotu, gde se sumnja da su četiri osobe bile uključene u kupovinu i prodaju glasova.

“To se dogodilo juče ili sinoć, gde su četiri osobe u opštini Klokot pritvorene odlukom tužioca i određena im je mera zadržavanja od 48 sati, jer se sumnja da su manipulisali glasovima, pronađeni su materijalni dokazi: količina novca i nekoliko glasačkih listića koji su bili spremni za upotrebu za danas”, naveo je on, a preneo RTV Kim.

13:00 – Radonići: Izborni dan protiče bez problema

Predsednik Centralne izborne komisije Kosova, Krešnik Radonjići, izjavio je da izborni proces za sada protiče bez problema i većih napravilnosti.

“Za sada sve ide prema planu i nema većih nepravilnosti, takođe mi smo posvećeni poštovanju svih antikovid mera koje su na snazi. Što se tiče preliminarnih rezultata, očekujemo da rezultati budu objavljeni u 19:30, dalje ćemo videti kada možemo dati ažurirane preliminarne rezultate”, izjavio je Krešnik za RTK2, a prenosi Kossev.

12:55 – Glasao Dalibor Jevtić

U Štrpcu je glasao Dalibor Jevtić, kandidat Srpske liste za predsednika ove opštine. On je izrazio nadu da će izbori proteći u najboljem redu, posebno zbog zdravlja ljudi, javlja RTV Kim.

12:50 – Portaparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović rekao je za Radio Kontakt Plus da do sada nije zabeležen nijedan incident u gradu tokom izbornog procesa i da nema prijava od strane biračkih odbora.

„Velika je izlaznost građana na birališta, a to se vidi i po gužvama koje su primetne. Nemam informaciju o eventualnim problemima, niti prijave od strane biračkih odbora. Do sada izborni proces protiče u najboljem redu“, rekao je Radović.

12:40 Điakobi obišao glasački centar u Gračanici

Nešto iza podneva glasački centar u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici obišao je vršilac dužnosti otpravnika poslova Misije Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nikolas Džej Điakobi. On je obišao birački centar i razgovarao sa članovima biračkih odbora.

“Došli smo da se uverimo da su izbori slobodni i fer. Ovo je više neformalni monitoring, a EU ima veću posmatračku misiju, kao i neki drugi. Naš cilj je da se uverimo da svi na Kosovu imaju šansu da se njihov glas čuje, što je zaista važan deo demokratije. Svi govore kako su parlamentarni izbori važni, ali realnost je, i mi to govorimo u SAD, da je naša politika lokalna”, rekao je on, prenosi RTV Kim.

VD otpravnika poslova Misije SAD na Kosovu Nikolas Džej Điakoni na glasačkom mestu u Gračanici (Foto: RTV Kim)

“Lokalni zvaničnici su ti koji odlučuju šta se dešava sa školama, infrastrukturom, putevima, važnim stvarima poput sakupljanja smeća. Zato je bitno da ljudi izađu i glasaju, da učestvuju u demokratiji koja je vrlo živa na Kosovu. Zato je važno da se vaš glas čuje. Jednom kada novi zvaničnici budu izabrani, stavite im do znanja šta su vaše želje, kako hoćete da vaša mesta izgledaju. Učestvujte u radu civilnog društva. Ima puno nevladinih organizacija koje su takođe veliki deo demokratije”, zaključio je Điakobi.

12:02 – U Velikoj Hoči i Orahovu glasalo više od 50 građana.

U Velikoj Hoči do 11 časova glasalo je 37, dok je u srpskom delu Orahovca glasalo 25 birača. Glasanje za sada protiče bez problema.

11:27 – Do 11.00 glasalo 8,21%

Do 11.00 sati na Kosovu je ukupno glasalo 150.737 građana, odnosno, 8,21%, objavljeno je na zvaničnoj veb-stranici Centralne izborne komisije.

11:22 – Izlaznost u srpskim sredinama u regionu Peći do 11 sati

Do 11 časova od upisanih 1349 birača u Goraždevcu je glasalo 76 ili 5.63 %.

Na biračkom centru u Osojanu od upisanih 530 glasalo je 45 građana 8.49 %.

Na biračkom centru u selu Crkolez u opštini Istok pravo da glasa ima 872 glasača a 77 njih ili 8.83% je iskoristilo to svoje pravo.

U biračkom centru Biča pravo da glasa ima 117 glasača, do svoje pravo iskoristilo je 2.56% ili 3 građana, dok je u selu Vidanje 11 građana iskoristio svoje pravo da glasa od ukupno 391 upisanih glasača što je 2.81%.

11.04 Očekivanja žitelja Osojana i Goraždevca od lokalnih izbora (Video)

10:23 Lokalni izbori u Leposaviću za sada protiču bez problema.

Za mesto gradonačelnika nadmeću se Zoran Todić iz Srpske liste i Šakir Hetemi iz Demokratske partije Kosova. U ovoj opštini ima 25 biračkih mesta u 18 biračkih centara, a pravo na glasanje ima 12.707 građana.

10:18 – U Klokotu sinoć uhapšene četiri osobe zbog kupovine glasova

Državni tužilac u saradnji sa Kosovskom policijom saopštio je da su sinoć, 16. oktobra 2021. uhapšene četiri osobe, inicijala A.D, M.K, A.T i DŽ.B.

“Oni su uhapšeni pod osnovanom sumnjom da su počinili krivična dela kršenje slobodnog odlučivanja birača iz člana 210. KZRK -a i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 212. KZRK -a. Četiri osumnjičena lica uhapšena po nalogu državnog tužioca biće zadržana 48 sati”, saopšteno je iz tužilaštva Kosova, javlja Kosova Press.

09:31 – CIK zabranio menadžerima biračkih centara izjave za medije

Centralna izborna komisija je zabranila upravnicima biračkih centara da govore za medije, prenosi Kosova Press.

Sat i po nakon otvaranja biračkih mesta u Gnjilanu, OIK ih je obavestila menadžere da ne komentarišu izborni proces, izjavla je upravnica biračkog centra u školi “Thimi Mitko” Sevdije Sadiku.

Predsedavajući OIK u Gnjilanu Ferid Šabani potvrdio je da je CIK odlučio da menadžeri ne treba da se oglašavaju za medije. Naveo je da razlog za tu odluku nije poznat.

09:17 –  U birački centar OŠ “Sveti Sava” u Severnoj Mitrovici stigao je i kandidat za odbornika Dušan Milunović zajedno sa Aleksandrom Arsenijevićem. Oni su u birački centar pristigli sa flasterom na ustima sa napisom “Stiker”, aludirajući tako na nedavno postignuti dogovor u vezi sa registarskim tablicama, javlja Radio Kontakt Plus.

09:11 – Samostalni kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović glasao je u biračkom centru u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, javlja novinarka RTV Kim.

09:09 – Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović glasao je u biračkom centru u Zvečanu, javlja reporterka Radija Kontakt Plus. Glasala je i samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović.

09:00 – U biračkom centru koji se nalazi u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici nema gužve na glasačkim mestima, a glasanje protiče bez problema. Očekuje se da će nakon 9 sati veći broj glasača dolaziti u grupama, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.

08:58 – Birači iz Osojanske doline očekuju bolju život nakon izbora

Glasanje u Osojanu (Foto: Radio Goraždevac)

Novinari Radio Goraždevca posetili su birački centar u Osojanu i tamo zatekli prve birače. Žive u nadi da će nakon izbora biti boolje i da će imati više posla.

“Nadamo se da će da bude bolje, u nadi živimo. Kako će biti ni mi sami ne znamo, videćemo”, kaže za Radio Goraždevac Radovan Džolić.

“Posla nema ali nadamo se da će da bude bolje. I trebalo bi da bude bolje jer imamo dosta omladine nezaposlene, ovde kod nas u Osojanu”, kaže Dragan Džolić.

08:50 – Centralna izborna komisija objavila je da su u 7 sati ujutro sva biračka mesta otvorena.

(Foto: Kosovapress)

Portparol Valjmir Eljezi na prvoj današnjoj konferenciji CIK -a rekao je da su otvorena 883 biračka centra i ukupno 2477 biračkih mesta, javlja Kosovapress.

08:29Otvorena biračka mesta u Orahovcu i Velikoj Hoči

Srbi će glasati u prostorijama OŠ “Dostije Obradović” u Orahovcu i prostorijama OŠ “Svetozar Marković” u Velikoj Hoči.

08:13Pravih sat vremena glasanja u srpskim sredinama u regionu Peći protiče normalno.

Na biračkom centru u Goraždevcu pravo da glasa ima 1349 birača na dva biračka mesta u OŠ “Janko Jovićević”. U proteklih sat vremena pravo glasa iskoristilo je 5 građana.

Prvi glasač glasao je u 07:15h na biračkom centru u Osojanu, on je za sada jedini koji je iskoristio pravo da glasa od ukupno upisanih 530 glasača.

Na biračkom centru u Crkolezu, u opštini Istok gde glasa srpska zajednica , pravo da glasa ima 872 birača. Do sad je svoje pravo iskoristilo 18 građana.

U biračkom centru Biča pravo da glasa ima 117 glasača, do sada niko nije iskoristio svoje pravo da glasa.

U selu Vidanje još niko nije iskoristio svoje pravo da glasa od ukupno 391 upisanih glasača.

07:19 – Biračka mesta srpskim sredinama u Peći, Istoku i Klini otvorena na vreme

U sredinama gde živi srpska zajednica u regionu Peći otvorena su na vreme. Biračko mesto u Goraždevcu otvoreno je tačno u 7 sati, zabeležen je i prvi glasač.

U selima Biča i Vidanje je takođe glasanje počelo tačno na vreme.

U najvećem povratničkom selu Osojane, u opštini Istok, biračko mesto je otvoreno na vreme, gde su samo desetak minuta kasnije pristigli su i prvi birači.

07:00 – Lokalni izbori na Kosovu

Iz Centralne izborne komisije, Tužilaštva i Policije Kosova saopštili su da je sve spremno za redovne lokalne izbore. Proces nadgleda 3.352 policajaca i 80 tužilaca, saopšteno je na konferenciji za novinare 15. oktobra u Prištini.

Glasa se i u sredinama u kojima živi srpska zajednica u regionu Peći.

U Goraždevcu građani mogu da glasaju na biračkom mestu u Osnovnoj Školi „Janko Jovićević“, ovo je jedino biračko mesto u srpskim sredinama u opštini Peć.

U Istoku se u srpskim sredinama glasa na dva biračka u povratničkom selu Osojane i u Crkolezu.

Povratnici u opštini Klina imaju dva biračka mesta u selima Vidanje i Biča a u samom gradu još dva biračka mesta na kojima su predsedavajući komisija iz srpske zajednice.