UNS i UNS na Kosovu: Srpska lista da na konferencije poziva sve medije

(Foto: UNS)

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Kosova i Metohije. 

Novinari dve redakcije, KoSSev portala i TV N1, javno su ukazali na to da nisu bili pozvani na važnu konferenciju održanu u subotu, 16. oktobra, na kojoj je Srpska lista saopštila odluku da izlazi na kosovske lokalne izbore održane juče, 17. oktobra.

Urednica KoSSev portala Tatjana Lazarević ipak je došla na konferenciju, javno je iznela da njena redakcija ni ovog puta nije dobila poziv i upitala predstavnike Srpske liste kada će prestati sa selektivnim pozivanjem medija i početi da obaveštavaju ovaj portal o događajima.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić odgovorio je da je “očekivao konkretnije pitanje”, kako “nije vreme da pričamo o tome”, ali i poručio: “zapitajte se zašto vas ne obaveštavaju” i “svakom prema zaslugama”.

Novinarka TV N1 Sanja Sovrlić, takođe je, u prilogu, saopštila da medij za koji izveštava nije obavešten o konferenciji koju je Srpska lista organizovala u subotu.

UNS i UNS na Kosovu takvu praksu smatraju nedopustivom i pozivaju predstavnike Srpske liste, čelnike u lokalnim sredinama iz redova te liste, da bez selekcije informišu redakcije o događajima predviđenim za medijsko praćenje.