Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka

(Foto: Radio Kontakt Plus i KoSSev)

U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, danas će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.

Zoran Vukadinović, direktor „Pijace knjiga“, izražava veliko zadovoljstvo time kako se sajam odvija. Posebno raduje činjenica da se sajam, zbog dolaska novih izdavača, produžava.

„Nakon dvogodišnjeg odsustvovanja velikog sajma knjiga u Beogradu koji mi cele godine čekamo i živimo za tu nedelju, zadnju nedelju oktobra, došli smo ovde i odmah smo se dogovorili sa Miljanom i Aleksandrom da organizujemo jedan mali sajam u čast knjige. Tu su izdavači uglavnom sa Kosova i Metohije i Službeni glasnik iz Beograda. Ono što je za pohvalu, to je broj gostiju koji je bio na otvaranju sajma i na promociji antologije ‘Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Кosovu i Metohiji 2000-2020’, Aleksandra Dunđerina“, objašnjava Vukadinović.

Iz Službenog glasnika, dobili su potvrdu da je broj knjiga koji je prodat za tri dana, iznenađujuće veliki.

„Prodaja ide dosta dobro. Reči Službenog glasnika su da su više knjiga prodali ovde, za par dana, nego u svom objektu. Sajam nije organizovan zbog prodaje, već pre svega, da ljudi dođu, da se druže, da vide šta je sve izašlo u toku, sada već dva sajma, i da budu upućeni u izdavaštvo stvaralaca sa Kosova i Metohije“, ističe.

Aleksandar Dunđerin, iz Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ sa zadovoljstvom najavljuje učešće Prizrenske bogoslovije i Matice srpske iz Novog Sada.

„Sajam knjiga smo organizovali da pre svega okupimo izdavače sa Kosova i Metohije, što nas posebno raduje. To je bila prilika da oni svoja izdanja predstave, promovišu i prodaju, budući da nisu već dve godine u prilici da učestvuju na sajmu knjiga u Beogradu. Upravo smo ovih dana saznali da se priključila Prizrenska bogoslovija, odnosno Eparhija raško-prizrenska koja dolazi sutra. Istovremeno se javila i Matica srpska iz Novog Sada, tako da je druženje sa njima i njihovim knjigama koje će doneti, predviđeno za četvrtak. Mi praktično iz dana u dan menjamo program, zato smo odlučili da se sajam knjiga produži“, navodi. 

Za Dunđerina je posebno važno što se sajam uspešno realizuje, uprkos pandemiji i nestabilnoj političkoj situaciji. 

„Iskreno rečeno čudo je da u ovo vreme, imajući u vidu i pandemiju i političku situaciju na Kosovu i Metohiji, pogotovo u Kosovskoj Mitrovici, mi organizujemo ovako nešto i da knjiga pobedi.“

Naš sagovornik ima poruku za sve ljubitelje knjiga: „Da čitaju i da shvate, da su, kada je reč o Kosovu i Metohiji, umetnost, kao i mediji jedina svetla tačka Srba na Kosovu i Metohiji trenutno“.

Кnjige iz izdavačke delatnosti Bogoslovije u Prizrenu, odnosno Eparhije raško-prizrenske, posetioci mitrovičke „Pijace knjiga“, biće u prilici da kupe po sajamskim cenama, kao i da zamene ili prodaju svoje knjige, ili ih pozajme za čitanje.

Organizatori za sledeću godinu najavljuju veliki sajam knjiga, kakav do sada nije viđen na Kosovu i Metohiji i da će ova manifestacija prerasti u tradiciju.

Podsetimo, mali sajam knjiga, počeo je 15. i trebalo je da traje do 20. oktobra.

Učešće na „Pijaci knjiga“ uzeli su Кnjiževno društvo Кosova i Metohije, Unija M, NIJP Jedinstvo-Panorama, mitrovička „Alternativna“, „Lestve“, „Domovik“, Dom kulture Gračanica, Dom kulture „Stari Кolašin“ iz Zubinog Potoka, kao i Službeni glasnik iz Beograda.