Šta je Fon Kramon promovisala u Loznici, nezavisno Kosovo ili borbu protiv otvaranja rudnika Rio Tinto?

Informer

Informer je u četvrtak 28.10.2021. godine objavio lažnu vest pod naslovom „Glavna lobistkinja lažne države dolazi u Loznicu da podrži one koji su za nezavisno Kosovo! “.

U podnaslovu teksta, Informer dalje navodi da „glavna lobistkinja za otimanje Kosova i Metohije i najveća promoterka premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, Viola Fon Kramon, dolazi u Loznicu i Gornje Nedeljice da promoviše lažnu državu“.

Vest, koju su osim informera preneli još neki tabloidi u Beogradu, je netačna jer je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon u Loznicu došla da pruži podršku aktivistima za zaštitu prirode i pojedinim opozicionim predstavnicima koji potenciraju pitanja životne sredine.

Fon Kramon je obišla je Loznicu i Gornje Nedeljice, gde se prikupljaju potpisi za povlačenje Prostornog plana kojim je predviđena izgradnja rudnika kompanije “Rio Tinto”.

„Ne želimo da imamo duple standarde, već iste – visoke pravne i standarde životne sredine. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj odgovornosti i našim mogućnostima. Prilično sam sigurna da će moje kolege u zelenoj grupi podržati ovu inicijativu, ali kada ćemo izaći sa konkretnim predlogom ne znam da vam kažem“, rekla je prilikom posete Viola fon Kramon.