Osmani ponovo sa međunarodnim zvaničnicima o „ruskoj destabilizaciji i „srpskoj pretećoj retorici“

FOTO: Kosovsko predsedništvo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se u Kanadi sa generalnom guvernerkom i premijerom ove zemlje. Osim o saradnji Kanade i Kosova, Osmani je govorila i o situaciji u regionu. Nakon prošlonedeljne serije sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima, danas je takođe i predstavnicima Kanade kazala da raste „uticaj Rusije koja destabilizuje region“, te da se Srbija služi „pretećom retorikom“. Ujedno je zatražila podršku za učlanjenja u međunarodne organizacije i u procesu priznanja.

Kosovska predsednica koja boravi u Kanadi, rano jutros sastala se sa premijerom ove zemlje, Džastinom Trudoom.

„Otvorili smo novo poglavlje saradnje sa Kanadom“, kazala je Osmani na ovom sastanku.

Osmani je govorila o budućoj saradnji u raznim oblastima – odbrane, diplomatije, trgovine i obrazovanja.

Osmani se zahvalila premijeru Trudou na podršci Kanade, u različitim vremenskim periodima, podsetivši ujedno da je prethodno odlikovala Oružane snage ove zemlje Predsedničkom vojnom medaljom, zbog njihovog doprinosa u okviru NATO snaga, tokom bombardovanja 1999. godine, kao i zbog njihove službe na Kosovu od tada pa sve do danas.

Osmani ujedno tvrdi da je dobila podršku kanadskog premijera za napore Kosova da se učlani u međunarodne organizacije i u procesu priznanja, ističući da je težnja Kosova integrisanje u evroatlantske strukture.

Govoreći o trenutnom stanju u regionu, predsednica Osmani je istakla da je „podstrekivački diskurs Srbije podržan širenjem ruskog uticaja u regionu i da oni predstavljaju potencijalni rizik za destabilizaciju regiona i da su u suprotnosti sa evroatlantskim vrednostima“, naveli su iz kosovskog predsedništva.

U međuvremenu, na sastanku sa generalnom guvernerkom Kanade, Meri Simon, Osmani je takođe izazila spremnost za produbljenje saradnje sa Kanadom.

„Dve sagovornice su diskutovale i o mogućnosti saradnje u oblastima od obostranog interesa, gde su pomenule spoljnu politiku, odbranu, privrednu razmenu, obrazovanje i drugo“, poručuju iz kosovskog predsedništva, dodajući da je Osmani pozvala kandske firme da istraže mogućnosti koje nudi Kosovo.

Osmani je i guvernerki poručila da Kosovo želi da se učlani u EU i druge međunarodne organizacije, poručivši joj da očekuje kanadsku podršku.

I ovo saopštenje kosovskog predsedništva završava se porukom o Rusiji i Srbiji.

„Ona je ponovo pomenula preteću retoriku Srbije i povećanje ruskog uticaja u regionu, kao pretnje za destabilizaciju u ovom delu Evrope“, navode.

Osmani je ujedno poručila da bi proces dijaloga u Briselu trebalo da se završi uzajamnim priznanjem.