Počeo je Božićni post

Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu (Foto: Radio Goraždevac)

Božićni post tradicionalno počinje danas 28. novembra, a završava se na Badnji dan – 6. januara, kada je takođe trpeza posna, a uoči Božića, 7. januara.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne, Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista koristeći julijanski kalendar.

Hristos je, prema Svetom Pismu, postio 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskog, te vernici prate njegovo delo na zemlji.

U postu se uzdržava od namirnica životinjskog porekla, osim ribe određenim danima, ali je njegova suština i pun značaj zapravo u uzdržavanju od loših dela, primisli i reči.

Podrazumeva i trud duše u molitvama i činjenje dobrih dela.

Post će se završiti pričešćem i bogatom trpezom na Božić, koji važi za najradosniji praznik, jer se kroz rođenje Hristovo proslavlja život i kasnije za Vaskrs, njegovo vaskrsenje.

Početak Božićnog posta vernicima je čestitao patriijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, uz poruku da post nije samo uzdržanje od hrane i pića, već da on predstavlja izgrađivanje vrline u sebi.

„Post nije dijeta, smisao posta se ne sastoji pre svega u uzdržanju od određene vrste hrane. Smisao i cilj posta jeste sticanje ljubavi i onoga što nam je Hristos svojim rođenjem doneo – a to je mir, mir sa Bogom i sa tvorevinom Božijom, drugim ljudima. Da bismo to postigli potrebno je da ulažemo telesne napore, ali i da kao temelj naših napora imamo molitve koje nas dovode pred licem Božijim, molitva je opštenje sa Bogom“, poručio je Patrijarh srpski.