Prvi sneg u Mitrovici: Nadležni spremni, opreznost u saobraćaju, građani da smanje potrošnju struje

Prvi sneg (Foto: KoSSev i Radio Goraždevac)

Iako je kraj novembra, prvi sneg koji je sinoć usledio posle kiše, iznenadio je građane Kosovske Mitrovice. Obilne padavine i niske temperature se tek očekuju. Dežurne službe JKP Standarda su u pripravnosti, spremni za zimsku sezonu. Elektrokosmet posebno upozorava na drastičnu potrošnju električne energije na Severu. Policija apeluje na vozače da budu oprezni. 

Susnežica koja je sinoć provejavala u gradu, ostavila je za sobom poledicu na trotoarima i putevima. Temperatura je danas na nuli.

Trenutno stanje u Kosovskoj Mitrovici ne zahteva angažovanje dežurnih službi JKP Standarda za čišćenje snega i sipanje industrijske soli.

Međutim, ukoliko u narednim danima dođe do jače vejavice, iz ovog preduzeća poručuju da će na to adekvatno odgovoriti.

JKP Standard: Spremni za danonoćni rad ukoliko padavine budu veće

„Što se tiče JKP i Gradske čistoće, mi smo uveliko formirali zimsku službu koja će biti dostupna 24 sata na terenu, koliko god bude to potrebno“, kazao je za KoSSev upravnik radne jedinice gradske čistoće JKP Standard, Srđan Vučinić.

Poručuje da su kamioni, vozila i sva potrebna mehanizacija pripremljeni, a stigla je i prva isporuka industrijske soli za puteve.

„Imali smo vremena tokom leta, da pripremimo i osvežimo mehanizaciju i kamione za zimsku službu. Što se tiče soli, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica obezbedio je dovoljne količine za start“, kazao je Vučinić.

Iako je za sada sve pod kontrolom, upravnik dodaje da ipak postoji opreznost, zbog mogućih neočekivanih situacija na samom terenu, kao što su pucanje hidrauličnih creva, raonika, što se, nada se, neće dogoditi.

Mehanizacija ovog preduzeća pojačana je, pre više od godinu dana, još jednim vozilom – čistačem snega većeg gabarita, koji će, kaže Vučinić, takođe biti aktiviran ukoliko stanje to zahteva.

Elektrokosmet apeluje na sevesnost potrošača

Iz Elektrodistribucije Kosovska Mitrovica, sa druge strane, šalju građanima opština na Severu poseban apel i upozoravaju da je potrošnja energije opterećena blizu maksimuma, a naročito od jutros.

„Upućujemo apel potrošačima da smanje potrošnju, ulazimo u krizno i svi su nam pravci kompletno ka Severu. To važi za potrošače u opštini Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica“, kazao je za KoSSev glavni dispečer Elektrodistribucije Kosovska Mitrovica, Zoran Obradović.

Poručuje da je već došlo do problema u snabdevanju energijom u predelima zahvaćenim velikim padavinama na Severu, ali da su ekipe od jutros na terenu kako bi uspostavile napon struje.

„Molimo za solidarnost i savesnost“, apeluje Obradović.

Policija poziva na opreznost u saobraćaju

Iz policije poručuju da će pojačano patrolirati, u sklopu operativnog plana „Zimska sezona“, ali i da će prednost dati izricanju upozorenja u odnosu na kažnjavanje vozača koji ne poseduju zimsku opremu, a naročito zimske gume, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

Apelovao je na vozače da budu oprezni na putu, da poštuju propise, postave zimske gume i poseduju drugu zimsku opremu predviđenu zakonom.

„Apelujem na sve vozače, putničkih, motornih i svih ostalih vozila i kategorija, da prilagode vožnju i brzinu uslovima puta, vremenskim uslovima“, kaže Radović.

Poručuje i da će svako kršenje Zakona o bezbednosti puta biti sankcionisano, bez izuzetaka.

Zimska sezona na Kosovu, zvanično je počela 15. novembra 2021. i trajaće sve do 15. marta 2022