Predsednik opštine Klina osuđen zbog sukoba interesa

Zenun Eljezaj (Foto: Kosovapress)

Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga sa 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine u Klini.

Sudsko veće je utvrdilo da je Eljezaj, kao predsednik opštine Klina, bio svestan da će njegova ćerka konkurisati za mesto lekara opšte prakse u GCPM, lično je učestvovao u službeno-administrativnom predmetu donošenjem rešenja kojim je formirao komisiju za odvijanje procedure za zasnivanje radnog odnosa po Konkursu objavljenom 02.02.2018.godine, za radno mesto „Lekar opšte prakse“, time što je predmetna komisija kao najuspešniju odabrao ćerku tuženog kao lekar opšte prakse u Centru porodične medicine.

Ovim radnjama okrivljeni Zenun Eljezaj je izvršio krivično delo sukoba interesa iz člana 422. stav 1. KZRK.

Sud je okrivljenom izrekao novčanu kaznu u iznosu od 4 hiljade evra, kaznu koju je dužan da plati u roku od šest meseci od dana pravnosnažnosti presude. Ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu u određenom roku, ista novčana kazna će se preinačiti u kaznu zatvora, računajući dan zatvora za svakih 20 evra novčane kazne.

Okrivljeni je obavezan da na ime troškova sudskog paušala isplati iznos od 100 evra, kao i iznos od 50 evra na ime naknade štete za žrtve krivičnog dela, sve u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Sud je ocenio predlog tužilaštva za izricanje dodatne kazne zabrane vršenja funkcije. Stoga, sud, na osnovu izrečenog krivičnog dela i izrečene kazne okrivljenom, činjenice da njegova ćerka više ne radi na tom radnom mestu i nema osnova da se isto delo ponavljanja, nije izrekao predloženu dodatnu kaznu.