Prijava za Školu aktivizma do 12. decembra

Foto: OKK”Kosovska Mitrovica”

Kosovska fondacija civilnog društva (KCSF) i Community Building Mitrovica (CBM) pozivaju sve nevladine organizacije da se prijave za prvo izdanje Škole aktivizma koja će biti održana 20, 21. i 22. decembra. Krajnji rok za prijavu je 12. decembar.

Škola Aktivizma je jedna od aktivnosti projekta Resursnog centra za nevladine organizacije na Kosovu koja ima za cilj da poveća kapacitete organizacija civilnog društva, kao i da im pruži prostor za profesionalnu edukaciju, kaže Miloš Golubović, službenik pomenutog projekta.

Za Školu aktivizma se mogu prijaviti samo registrovane nevladine organizacije koje funkcionišu na Kosovu, naglašava.

„Od nevladinih organizacija će se tražiti da za svaki modul bude prisutno dvoje do petoro zaposlenih, u zavisnosti od broja sa kojim inače raspolažu. Smatramo da nije dovoljan samo koordinator ili direktor da budu uključeni u to, nego moraju ljudi koji rade direktno na projektima, finansijski menadžeri ili asistenti, kako bi unapredili neophodne kapacitete, bolje implementirali aktivnosti i bili mnogo odgovorniji prema donatorima. U poslednje vreme se susrećemo sa tim da donatori od nevladinih organizacija traže različite procedure što se tiče finansija, konflikta interesa i drugih procedura koje su veoma bitne. Izrada takvih dokumenata trenutno košta i po par hiljada evra, možda čak i par desetina hiljada, u zavisnosti od procedure ili pravilnika. Odabrane organizacije će kroz ovu školu uspeti da dobiju te dokumente i pravilnike besplatno“, kaže Golubović i dodaje da je za one nevladine organizacije koje budu odabrane, obavezno učešće na svih pet modula, koji su predviđeni.

Što se tiče modula, oni su odabrani prema proceni trenutnog stanja nevladinih organizacija i prema tome šta je projekat video da je njima najpotrebnije u ovom trenutku, pojašnjava Golubović. 

Interno upravljanje i finansijski menadžment je jedna od odabranih tema.

„Smatramo da je to veoma bitno, pogotovo što su zahtevi donatora, a i poreske administracije iz godine u godinu sve veći i rigorozniji“, navodi Golubović.

Tehnike mobilizacije zajednice je još jedna od predviđenih tema.

„Primetili smo da određene nevladine organizacije imaju problem da mobilišu zajednicu i da predstave njihove rezultate, tako da je to jedna od bitnih tema“, naglašava Golubović.

Sistemi za procenu uticaja je treća oblast kojom će se pozabaviti. 

„Tu želimo da vidimo da li su i koliko naše aktivnosti donele neku promenu u društvu. Zajedno sa tim biće i ‘fundraising’, tj. prikupljanje sredstava. Ova tema je baš naglašena gde bi, naročito manje i srednje nevladine organizacije trebalo da nauče više kako da pristupe donatorima da bi finansirali njihove projekte.“

Na listi prioriteta našla se i rodna ravnopravnost. 

„Pričamo dosta o rodnoj ravnopravnosti, ali vidimo da muškarci i žene nisu jednako zastupljeni u aktivnostima. Mi bismo voleli da se to promeni. I muškarci i žene imaju jednako pravo da odluče i da se pitaju u svojoj zajednici o svim pitanjima.“

Aktivno lobiranje je poslednja tema koja će se naći u okviru Škole aktivizma.

„NGO će učiti kako da lobiraju prema raznim zainteresovanim stranama, da li su to institucije, donatori, međunarodne institucije, kako bi se neki problemi rešili ili makar došli na listu prioriteta. Da odgovorne strane uzmu svoje učešće u rešavanju problema i pokušaju da reše te probleme zajedno sa nevladinim organizacijama“, podvlači Golubović.

Krajnji rok za prijavu za Školu aktivizma je nedelja, 12. decembar, a treninzi će se održati u Prištini, u prostorijama Resursnog centra za nevladine organizacije na Kosovu.

„Ostali treninzi biće održani od januara do marta  narede godine, s tim što će taj vremenski okvir biti određen u dogovoru sa učesnicima i trenerima koji će raditi na projektu.

To će biti i dobra prilika za umrežavanje i povezivanje organizacija iz svih krajeva Kosova“, smatra Golubović.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem aplikacije koja je dostupna na albanskom, srpskom i engleskom jeziku.

„Pri popunjavanju, zamolio bih sve zaiteresovane organizcije da odgovore na svako pitanje, jer ukoliko na neko pitanje nije odgovoreno, aplikacija neće biti uzimana u obzir“, naglašava Golubović.

Sutra, u 10 časova, u prostorijama Centra građanske energije u Severnoj Mitrovici, biće održana informativna sesija. Ovo će biti prilika za predstavnike civilnog društva da se bliže upoznaju sa detaljima vezanim za Školu aktivizma.

„Pozivam sve predstavnike nevladinih organizacija koji imaju neka dodatna pitanja da slobodno dođu sutra, jer mislim da je ovo jedna zaista bitna aktivnost. Kad uspešno prođu ovu obuku, nevladine organizacije biće ozbiljnije predstavljene pred donatorima sa tim procedurama i biće mnogo ozbiljniji ’igrači’ nego što su trenutno“, poručuje Golubović.