Vučić: Spremni da potpišemo sporazum o nestalima, ali Priština ta koja blokira dijalog

Foto: Printscreen/Novo Jutro

„Ja verujem u smirenost i trpeljivost našeg naroda, ali istovremeno sam siguran da neće pokušavati, bar ne u ovom trenutku, ozbiljnije akcije protiv našeg naroda“, kazao je srpski predsednik, Aleksandar Vučić govoreći o kosovskim vlastima.

Danas je u Beogradu odgovarao na pitanje Televizije Most, kako komentariše postavljanje zastave OVK u severnom delu Mitrovice, na šta je sinoć ukazala Kancelarija za KiM.

Srpski predsednik kaže da za tu informaciju još uvek nije čuo, ali da će se odmah nakon konferencije raspitati.

Podsetivši na nedavnu izjavu portparola EU, Petra Stana, da ne postoji spremnost Beograda i Prištine za dijalog, kaže da je Srbija spremna čak i da potpiše sporazum o nestalim osobama.

„I sada vam zvanično kažem, Priština je ta koja ne želi dijalog“, istakao je Vučić.

Ukazao je i na to, kako tvrdi, čak i kada se Priština u Briselu dogovori o nečemu kao što je to slučaj sa posetama visokih zvaničnika, na terenu to ne ispoštuje, aludirajući na to što se direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, već drugi put za manje od mesec dana zabranjuje da uđe na Kosovo.

„Ko sve nije iz Prištine ulazio na teritoriju centralne Srbije, nikakav problem nismo pravili. Oni obećaju i kažu da je sve u redu za ulazak Petra Petkovića, i onda ga ne puste na teritoriju kojom kontroliše Priština. Valjda da bi pokazali kako su silni i svemoćni, i kako im je sve dozvoljeno“, kazao je Vučić.

S druge strane, upravo iz Prištine u poslednje vreme stižu upozorenja da je Beograd uskratio dozvolu bokserskoj reprezentaciji Kosova da učestvuje na nedavnom šampionatu u Beogradu, a u međuvremenu i dozvolu za četvoro kosovskih ministara koji su uoči albanskog Dana zastave planirali da posete većinski albanske opštine Preševo-Bujanovac i Medveđu na jugu Srbije.