Promocija knjige Đorđa Jevtića: Književnost nije privilegija

Đorđe Jevtić na promociji (Foto: Kim)

Promocija knjige “Svedočenja i tumačenja” novinara i publiciste Đorđa Jevtića održana je sinoć u Domu kulture „Gračanica“. Pored autora, o knjizi su govorili recenzenti Rada Кomazec i prof. dr Dragomir Кostić.

U knjizi “Svedočenja i tumačenja” Đorđa Jevtića je ukupno predstavljeno 55 dela 37 kosovskometohijskih autora.

Posvećenost, talenat i marljivi rad Đorđa Jevtića rezultirali su knjigom koja daje sveobuhvatan prikaz srpske narodne literature na Kosovu i Metohiji u poslednjih 30 godina, kazala je na promociji direktorka Novinsko-izdavačke ustanove “Panorama – Jedinstvo” Rada Komazec.

„Ratovi, stradanja, progoni oslikani su najverodostojnije u književnosti, a sve to prikupiti, analizirati na jednom mestu sa ličnom misaonošču i impresijom autora je poduhvat vredan poštovanja. Đorđu se još od malih nogu neizbresivo urezao sav taj očaj, čemer, tegoba kosovskog čoveka pa je lakše iz takvog stuba sećanja razumeti i obraditi književna dela o kojima Đorđe piše u knjizi `Svedočenja i tumačenja`. On piše o čemu drugi pišu, koje književne postupke koriste pokazujući raspon književnih postupka, odnos prema pesničkom i proznom pisanju, značaj književnosti i naših individualnih i kolektivnih identiteta o istorijskim trenucima za srpski rod“, rekla je Komazec.

Književni kritičar i horničar Đorđe Jevtić pokazuje i dokazuje da književnost nije samo privilegija najvećih pisaca. Prema rečima prof. dr Dragomira Кostića, on je otvoren i ima vremena i razumevanja za sve autore.

„Dragocen čovek koji sve prima iskreno i daje iskreno. On piše više od 40 knjiga najrazličitijih žanrova, od poezije, pripovedaka, romana, kritika do knjiga koje govore o socijalno političkim pitanjima na Kosovu i Metohiji. To su knjige najrazličitijih autora. Đorđe Jevtić izvlači o svakom autoru ono što je, po njegovom mišljenju, najbolje i o tome piše“, rekao je on.

Autor knjige Đorđe Jevtić je kazao da o Kosovu i Metohiji piše i govori više od 150 književnih, literarnih, pesničkih i dokumentarističkih stvaralaca, a da samo u Društvu književnika Kosova i Metohije ima 120 njih.

„Svi oni su poslednjih pola veka ispisali istoriju srpskog spisateljstva, ostavili na stotine raznorodnih knjiga po sadržaju i tematici, stilskoj, umetničkoj i estetskoj razini. Među njima ima dela visokoumetničkog nivoa, ali i dela koja su na granici estetskog neukusa i samozavarajućeg uverenja da su njihovi autori tobož već dokazani pisci i pesnici. S druge strane, stvaralaštvo srpskih autora Kosova i Metohije nikako da probije duboko prisutnu barijeru regionalne izolovanosti i da njegova najbolja dela zavrede pažnju meritornih književnih stvaralaca, tumača i kritičara“, rekao je on.

Jevtić je podsetio da srpsko literarno stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji ima više vekovno milenijumsko trajanje, počevši od onog što su srpski monasi, episkopi i arhiepiskopi ispisali kao dela o biografijama srpskih vladara, preko poslanica, pesama u slavu Hristovu i svih potonjih svetitelja, do zapisa o narodnom stradanju, pa sve do kraja 19. veka kada je osnovna Prizrenska bogoslovija i kada se pojavljuju prvi pismeni ljudi i horničari srpske kosovske tragike.

Promociju knjige “Svedočenja i tumačenja” Đorđa Jevtića organizovali su Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje novinara Srbije (UNS) na Кosovu.

Detalj sa promocije knjige Đorđa Jevtića (Foto: Kim)

Biografija Đorđa Jevtića

Đorđe Jevtić rođen je 1947. godine u Sušici kod Gračanice, gde je završio osnovnu školu, a Gimnaziju i fakultet (odsek srpski jezik i književnost) u Prištini. Najveći deo radnog veka od 1974. do 1997. bio je reporter i odgovorni urednik novinske agencije Tanjug za Kosovo i Metohiju, potom do 2000. kao potpredsednik gradskog veća skupštine grada Prištine, a posle progona u leto 1999. godine privremeno utočište je našao u Nišu gde je ponovo radio u Tanjugu i više niških medija.

Od 2007. do penzionisanja oktobra 2013. godine u Skupštini grada Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici bio je šef službe za informisanje. Izveštavao je i pisao o svim zbivanjima na Kosovu i Metohiji u poslednjih pola veka, ne samo za Tanjug već i brojne druge srpske i jugoslovenske medije.

Istaknuti je kulturni radnik i pisac, pokretač je časopisa „Prištinski magazin“, urednik publikacije „Gračanački letopis“. Jedan je od osnivača književnih manifestacija „Vidovdansko pesničko pričešće“, „Srpska duhovna riznica“, „Prištinska svitinja“, Festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“.

Autor je sedam publicističko-analitičkih knjiga i deset o različitim dešavanjima na Kosovu i Metohiji u poslednjih pola veka.

Bavi se književnom istorijom, književnom i pozorišnom kritikom, o čemu je objavio tri knjige. Dobitnik je velikog broja nagrada i pohvala među kojima su najznačajnije dve godišnje nagrade Tanjuga i „Zlatne značke“, Kulturno prosvetne zajednice Srbije, „Novembarske nagrade“ grada Prištine, i mnogih drugih.

Sa porodicom živi u rodnoj kući u Sušici.