Da li je obaveštajni rad KFOR-a „šok i jezivo“ otkriće beogradskih tabloida?

Ilustracija (Foto: jfcnaples.nato.int)

Većina tabloida u sredu 22 decembra je prenela vest da je „otkriveno“ postojanje specijalne jedinice KFOR-a, čiji je zadatak obaveštajni rad, nadzor i izviđanje, sa veoma senzacionalnim naslovima. Većina tekstova se poziva na na mesečni vojni časopis KFOR-a “The Chronicle”, koji u svojim izdanjima promoviše razne aktivnosti jedinica ove misije. Sa druge strane se postavlja logično pitanje, da li ova međunarodna misija preko svog časopisa otkriva svoje „tajne adute“, i predstavlja ih široj javnosti, što tvrde pojedini tabloidi.

Portal Balkanska bezbednosna mreža je objavio članak „Otkriven tajni adut Kfora“, koji su preneli neki kredibilni mediji a tabloidi su objavili naslove sa opisom „Jezivo“, „Šok otkriće“, ili „Otkriven tajni plan“.

Alo! je objavio tekst pod naslovom „Jezivo otkrivena tajna jedinica KFOR-a za izviđanje psihološke operacije: Zadatak – osvojiti srca i umove lokalnog stanovništva“ u kome piše o obaveštajnim sposobnostima bataljona.

Kurir je istog dana objavio tekst pod senzacionalnim naslovom „Šok otkriće: Na Kosovu deluje tajna obaveštajna jedinica KFOR-a, opremljena dronovima i snajperima, a njen amblem je sova“, u kome se poziva na mesečni vijni magazin koji izdaje KFOR pod nazivom „The Cronicle“,

Portal b92.net je objavio nalsov „Otkriven tajni plan KFOR-a“, pozivajući se na izvor portala Kosovo Onlajn, koji se dalje poziva na portal Balkanska bezbednosna mreža.

Mesečni časopis Kfora je zapravo u svom izdanju za decembar 2021. godine objavio tekst pod naslovom „Obaveštajno-izviđački bataljon (ISR BN)“, kao i još šest naslova u kome promoviše jedinice ove misije, koje imaju zadatak da pruža informacije i saznanja kako bi se popunile sve moguće obaveštajne praznine da bi na taj način doprineli opštoj bezbednosti, navodi se u ovom časopisu.

Misija KFOR-a na Kosovu je prisutna od 1999. godine, nakon što je potpisan Kumanovski sporazum a u skladu sa rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija. Operativni i obaveštajni rad ove misije nije ništa novo a još manje je senzacionalan.

Strance KFOR-ovog časopisa “The Chronicle”.