Ministarstvo kulture: Skrnavljenje spomenika u Kišnici vandalski čin, međunarodne institucije da ne zatvaraju oči

Foto: KoSSev

„Ovi napadi upereni su protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno su u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama“, reakcija je Ministarstva kulture i informisanja Srbije, nakon novog incidenta na pravoslavnom groblju u Kišnici.

Portal Gračanica Online javio je juče da je na groblju u Kišnici šest spomenika potpuno uništeno, a dva oštećena, što je potom potvrdila i Kancelarija za KiM.

Kako je za ovaj medij kazala meštanka Kišnice, Snežana Jovanović, pretpostavka je da se incident dogodio u prethodnih sedam dana, jer spomenici prošle nedelje nisu bili oštećeni.

Ministarstvo kulture i informisanja danas je oštro osudilo, kako su naveli, vandalski čin koji ima za cilj da unese strah među Srbe.

„Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima“, ocenjuju.

Dodaju da uprkos tome, odlučnost srpskog naroda i vekovi suočavanja sa najtežim iskušenjima najbolja su garancija da će ostati posvećen očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda.

Ujedno Ministarstvo i ovoga puta apeluje na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke.

„I da ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu“, poručuju.

Kako su juče prebrojali iz Kancelarije za KiM, samo tokom ove godine je zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego prethodnih godina, od čega je čak 20 odsto na objekte Srpske pravoslavne crkve.