Kosovski institut za javno zdravlje: Za praznike minimum 100 povređenih od pirotehnike, čuvajte zdravlje

Foto: Radio Kontakt Plus

Minimum 100 lica se teško i lakše povredi tokom novogodišnjih praznika – statistika je kosovskog instituta za javno zdravlje. Ne igrajte se pirotehnikom – poručuju javnosti. 

Ovaj institut oglasio se saopštenjem neposredno pred početak proslave Nove godine. 

“Ne igrajte se pirotehnikom! Statistika govori o minimum 100 teško i lako povređenih svakog praznika od korišćenja pirotehničkih sredstava! Povrede ne mogu da se poprave! Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje drugih!” – naveli su. 

Podsetimo, o opasnostima korišćenja pirotehničkih sredstava izveštavali smo nedavno. Razgovarali smo sa policijom, ali i lekarom Aleksandrom Božovićem Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici koji ima dugogodišnje iskustvo u saniranju povreda od pirotehnike.

Dr Božović precizirao je da uglavnom bivaju povređeni deca i adolescenti, te da su povrede različite i da zavise od kvaliteta i količine upotrebljene pirotehnike. 

Kao najteži slučaj u svom dugogodišnjem radu, dr Božović izdvaja gubitak prstiju neimenovanog adolescenta i borbu da se istom spase šaka.

„U igri adolescenata koji su se takmičili ko će duže izdržati u držanju upaljene petarde u ruci, jedan momak je izgubio prst, posle je bio na nekoliko operacija. Te povrede mogu biti izuzetno opasne, jer mali broj ustanova u Srbiji radi vrhunske operacije kada je u pitanju šaka”, kazao je u razgovoru za Radio Kontakt Plus. 

Detaljnije čitajte u vesti – Usled nepravilne upotrebe pirotehnike u ovom periodu godine beleži se veliki broj povreda.