13.4 C
Pec
23. maj 2022
spot_img

“Kameleon”: Koliko je deci potrebno da naprave umetničko čudo?

U Centru za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću nedavno je otvorena novogodišnja izložba radova dečijeg ateljea „Kameleon“. Osim što je broj izloženih radova veliki, velika je i kreativnost i talenat malih i mladih umetnika koji su na svojim delima radili sa masterom slikarstva Vesnom Sekulić koja rukovidi ateljeom. 

„Izložba kojom smo se predstavili nosi naziv ‘Svete, budi dete!’, možda simbolično ili ne, ali smatramo da deci uvek treba dati prostora za rad, da se pokažu i iskažu. Tokom postavljanja radova sam se bojala da li ćemo popuniti galeriju, da li ćemo imati dovoljan broj radova. Međutim, kada sam počela sa kačenjem radova, shvatila sam da ću morati da sklonim mnogo radova, što znači da su deca bila jako vredna prethodne godine, da su napravili sjajne radove koje su posetioci mogli da vide“ – kaže Sekulić u razgovoru za Radio Kontakt plus. 

Izlagali su – Ana Blagojević, Teodor Sekulić, Ema Ignjatović, Petra Simić, Petra Vlašković, Teodora Vukašinović, Angelina Lukić, Darija Marjanović, Ana Živković, Vanja Radovanović, Milica Janićijević, Elma Ljori, Anica Radomirović, Divna Ignjatović, Mia Miletić, Mila Barać, Jana Gođevac, Tekla Jezdić i Anastasija Jakovljević.

Radovi su raznovrsni – na papiru, u drvetu, kartonu, platnu, tu su crteži olovkom, suvim i uljanim pastelnim, radovi na akrilu, temperama, radovi sa kafom, kolažom, ima i instalacija, kao i radova u glini i terakoti. Izložena je i knjiga, što samo govori da su se Kameleonci potrudili da se prikažu na što kreativniji način.

„Mislim da neki od njih nisu očekivali sve ono na otvaranju, zato što su nam se pridružili novi klinci, oni nisu bili na prethodnoj izložbi da osete tu atmosferu. Međutim, kada su se opustili, onda je sve bilo lako, vodili su posetioce kroz izložbu, objašnjavali kako su nastali radovi. Naravno da mi je njihova reakcija najbitnija, i bili su prezadovoljni i postavkom izložbe, a i samim radovima. Na otvaranju su dobili poklon paketiće i zahvalnice za sve ono što su postigli na radionicama“ – dodaje naša sagovornica, govoreći o reakciji autora.  

Podjednako interesantna bila je i reakcija roditelja.  

„Roditelji učesnika su sa posebnom pažnjom propratili svaki rad koje im je dete pokazalo, jer većinu tih radova nisu ranije videli“, kaže Sekulić. 

Zato su donekle bili i iznenađeni i radovima, ali i informacijom da su deca zaista sve samostalno izradila. 

„Ponosna sam na njih kada vidim sve izloženo, znamo koliko su pre svega ljubavi uložili u svaki rad, koliko kreativnosti i želje da rad bude uspešan. Sa koliko emocija su pristupali svakom radu, koliko ideja im se stvaralo tokom radionica i koliko su uspeli da ih realizuju. Ovo je u suština njihovog uspeh, mogu da pripišem sebi jedan odsto, ostalo ide malo njihovom talentu, a sve ostalo je rad, koliko će oni hteti da rade i da ne odustaju od nečeg započetog“ – pojašnjava naša sagovornica. 

Trud i rad je najbolje mogla da vidi i sagleda tokom radionica u ateljeu koje se održavaju dva sata nedeljno, a kada se pripremaju za izložbe – i duže. 

Ove radionice ne izgledaju kao časovi u školi, već se u ateljeu i na radionicama polaznici osećaju kao kod kuće. One su interaktivne, vode se kroz razgovore, a ideje koje se pojave, realizuju se već na narednoj radionici. 

„Ovo je možda delić onoga sto se dešava na samim radionicama, a rezultat su izložbe i osmesi na licima dece“ – kaže Sekulić.  

S obzirom na reakciju Kameleonaca, ne iznenađuje da je naša sagovornica stava da bi deci trebalo i moralo da se daje prostora da se kreativno iskažu i da tu svoju kreativnost i neguju:

„Veoma je bitno pratiti razvoj dece od najranijeg perioda, ne sputavati ih da urade nešto. Ni jedno dete nije isto, ako je moje dete samo crtalo u sveskama i na velikim papirima, to ne znači da će vaše dete isto da učini. Naćiće način da ižvrlja zid, vućiće ga nešto da to učini. Ljutićete se, ali uvek zid možete da prekrečite, a odbojnost koju će dete možda osetiti kada pokuša opet tako nešto, nećete moći da promenite. Možda se krije neki Paja Jovanović ili Ljubica Sokić, Olga Jevrić. Deci je potrebno vrlo malo kako bi napravili čudo, a to čudo ne treba sputavati“.

NAJNOVIJE

Više