Đoković slobodan čovek, ministar nije doneo odluku o deportaciji

Novak Djokovic

Novak Đoković je slobodan čovek, australijske vlasti su za sada odustale od gonjenja i deportacije, i on je blizu nastupa na Australijan openu. Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Đokovića, a potom je ministar za emigracije Aleks Hok odustao od namere da iskoristi diskreciono pravo i svojom odlukom mu poništi vizu. Novak je veoma blizu da igra u Melburnu, ali odluka o njegovom proterivanju ipak može biti doneta u utorak.

Informaciju je ponovo prvi preneo lokalni portaj Ejdž, koji je sve vreme pratio situaciju oko Novaka, na osnovu izvora iz Federalne vlade Australije.

Međutim, srpski navijači i Đokovićev tim još ne može da proglasi potpuni trijumf jer postoji mogućnost da mu viza bude ukinuta u utorak.

Portparol ministra Hoka potvrdio je da i dalje postoji mogućnost da Novaku Đokoviću bude poništena viza uprkos sudskoj presudi.

“Posle današnje odluke suda možemo da obavestimo javnost da ministar za migraciju i dalje ima diskreciono pravo da Novaku Đokoviću poništi vizu na osnovu člana 133C(3) Zakona o migraciji. Ministar i dalje nije doneo odluku po ovom pitanju zbog čega je proces i dalje otvoren”, navedeno je u saopštenju.

Dugačak dan u Melburnu počeo je suđenjem na kojem su Đokovićevi advokati izneli žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Srbin imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Naloženo je da mu budu vraćeni pasoš, novčanik i ostale stvari, kao i da u roku od 30 minuta bude pušten iz hotela za migrante u kojem je bio pritvoren.

Odmah je bilo jasno da je tada dobijena samo prva runda jer je postojala mogućnost da mu, odlukom ministra Hoka, ponovo bude poništena viza.

Hok je, prvo je objavljeno, imao četiri sata da to učini i, kako je to vreme isteklo, novinari Ejdža saznali su da neće suprotstavljati odluci Federalnog suda. Ipak, rok je produžen i najverovatnije će sve biti poznato u utorak.

Podršku svetskom “broju 1” među prvima su dali kolege Džon Izner i Ivo Karlović, njegov najveći rival Rafael Nadal se našalio da ne bi voleo da vidi Novaka na turniružurka na ulicama grada je počela, ali su nas velika uzbuđenja tek čekala.

Neposredno po završetku suđenja, policija je stigla u zgradu u kojoj je smeštena advokatska kancelarija koja ga je branila. Spekulisalo se da će biti uhapšen, ali se to ipak nije dogodilo.

Rok za ministra Hoka je istekao i Đoković je dobio i drugu rundu, pa je veoma blizu nastupa na prvom grend slemu u sezoni.

Stručnjak za imigraciono pravo, advokat Blažo Nedić, kazao je da je slučaj Novaka Đokovića pobeda prava nad mehanizmom sile i prinude jedne države.

Australijan open na programu je od 17. do 30. januara, titulu brani upravo Novak, koji je devet puta dizao pehar na “Rod Lejver areni”.