Na kapiji crkve u Vitomirici usred dana postavljen preteći letak

Letak u Vitomirici (Foto: Radio Goraždevac)

Na kapiji crkve Svetog apostola Luke u selu Vitomirica postavljen je preteći letak sa žutom trakom kojom je zatvoren prolaz. Slučaj je prijavljen policiji.

Danas oko 13:30 časova na kapiji crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici je postavljena traka kojom je zatvoren prolaz u portu crkve a na sredini je okačen letak na kome je ispisana poruka „Stop the works“, na engleskom jeziku, dok je ispod toga na engleskom, albanskom i srpskom jeziku napisano „Radovi se moraju odmah prekinuti“. Na ovom letku, koji je ručno napisan, se nalazi zalepljen zvanični logo Vlade Kosova i američkog USAID-a.

Portparol regionalne direkcije Policije Kosova Fadilj Gaši potvrdio je za Radio Goraždevac da se ovaj incident dogodio.

„Incident je prijavio sveštenik u 13.30, a Policija je izvršila uviđaj. Istraga je u toku. O novinm informacijama ako ih bude obavestićemo vas narednih dana“, saopštio je Gaši u pisanoj poruci novinarima Radio Goraždevca.

Parohijski dom crkve Svetog apostola Luke, obnovljen je 2012. godine, nakon čega je više puta opljačkan i uništavan. Poslednji put kamenovan je pre nekoliko dana i na njemu su razbijeni prozori. Tada je Radio Goraždevcu Policija saopštila da je reagovala na slučaj i da je u konsultaciji sa državnim tužiocem pokrenut predmet kao „Oštećenje ili uništavanje imovine“. Takođe je rečeno da slučaj istražuje Sektor za istrage Policijske stanice Peć.

Nedavno je na ovom hramu završena obnova krovne konstrukcije.

“Naš je cilj da i ova crkva, koja je stradala 1999. godine, u Vitomirici, bude obnovljena. A da bi ona bila obnovljena potrebno je prvo da se vrati život u ovo mesto. Sagradili smo ovaj Parohijski dom i kada budemo učinili da ovde bude prisutan život i kad budemo oživeli ovu parohiju ovde, onda će doći i do obnove ovoga Hrama”, rekao je vladika Teodosije te 2012. godine, prilikom posete Vitomirici.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine u Vitomirici kod Peći. Crkva je jednokupolna, zidana od banjskog mermera u obliku trikonhosa. Crkva je 1999. godine oskrnavljena, demolirana i zapaljena iznutra.