Vučić sutra sa predstavnicima Srba sa Kosova

(Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predstavnicima Srba sa Kosova, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Iz Službe za saradnju sa medijima saopšteno je da će sastanak sa predstavnicima Srba sa Kim biti održan u podne, u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu.

Oni će se sutra sastati samo dva dana pre održavanja referenduma Srbije za ustavne promene, za koji je još uvek neizvesno da li će se održati i za srpske državljane na Kosovu, kada su u pitanju signali iz Beograda, dok kosovski premijer Aljbin Kurti ponavlja da jedini način za glasanje na Kosovu jeste preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu ili putem pošte.

U fokusu javnosti je od juče napokon izbilo pitanje (ne)učešća na referendumu srpskih državljana i kako izgleda, pokušaju Srbije da preko međunarodnih misija i diplomatije, ubede Kurtija da dozvoli glasanje Srbima u mestima u kojim žive.

Takođe, juče su srpski predsednik i kosovski premijer o tome odvojeno razgovarali sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, što su gotovo istovremeno potvrdili i Kurti i Vučić, jedan objavom na Tviteru, a drugi u studiju nacionalnog javnog servisa.

„Preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini. Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa prihvatljiva za bilo koju demokratsku zemlju“, naveo je Kurti na Tviteru nakon razgovora.

Ne budu li srpski državljani dobili pravo da u nedelju na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, posledice će biti veće i dalekosežnije nego što Albanci i Kvinta pretpostavljaju, upozorio je sinoć Aleksandar Vučić u studiju RTS.

„Nadam se da albansko rukovodstvo neće da pravi gluposti, kao što vole da ih prave, kao što uživaju u krajnje neodgovornom ponašanju“, naveo je, dodajući:

„Mi ćemo tu morati da se uzdržavamo i da Srbe na Kosovu molimo da se uzdržavaju sve što možemo da uradimo, jer za nas stabilnost i mir imaju najvišu cenu“.

Za kosovsku vlast i Kvintu, imao je poruku: „Da poštuju Briselski sporazum i sve što je unapred dogovoreno. To je moja molba i Kvinti i kompletnoj međunarodnoj zajednici – da svoje čedo koje toliko maze i paze, da to svoje čedo obaveste da moraju da poštuju sve sporazume“.

A jutros se, nakon sinoćnih razgovora oglasio i sam Borelj, koji je poručio da bi ljudi trebalo da imaju mogućnost da iskoriste svoje pravo da glasaju.

Po prvi put se juče oglasila i Kancelarija za KiM: OEBS je spreman da organizuje referendum Srbije na Kosovu, ali kosovske vlasti nisu dale „zeleno svetlo“ – o ovome je Kancelarija za KiM obaveštena još 22. decembra, zbog čega se Beograd već obratio Kvinti, Briselu i Lajčaku.

U zasebnom odgovoru za KoSSev i OEBS je potvrdio da je dobio zahtev iz Beograda, prosledio ga kosovskoj vladi, ali ne navodeći kakav je odgovor, osim da će „pažljivo nadgledati situaciju na terenu“.

Kampanja za referendum za ustavne promene nije do skora bila vidljiva u Srbiji, a posebno nije ni u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Kurti je stav da neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova izneo još na godišnjoj konferenciji za medije 29. decembra.