Kvinta i EU pozvale Vladu Kosova da dozvoli Srbima glasanje na referedumu

Vlada Kosova (Foto: arhiva Kim)

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Кraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara, sa žaljenjem konstatuju da kosovska vlada nije dozvolila OEBS-u da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Кosovu i pozivaju Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Кosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima “u skladu sa ustaljenom praksom”.

Zemlje Kvinte i EU smatraju da je predstojeći referendum “ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji”.

“Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, navodi se u sopštenju dostavljenom medijima i dodaje:

“Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima. Sa žaljenjem konstatujemo da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Кosovu na predstojećem referendumu u skladu sa ranijom praksom. Pozivamo vladu Кosova da dozvoli Srbima na Кosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom”.

Članice Kvinte i Evropska unija pozivaju “vlade Кosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost”, zaključuje se u saopštenju.