Goraždevac: Protesti zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Protesti (Foto: Radio Goraždevac)

Oko osamdeset meštana Goraždevca okupilo se jutros u centru sela kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Kosova da se referendum koji je raspisala Republika Srbija ne održi na teritotiji Kosova. I zahtevali da se otvori biračko mesto.

 Okupljeni građani zadržali su se u centru Goraždevca oko sat vremena. Ceo događaj pratili su pripadnici Policije Kosova.

Tokom ovih dešavanja došlo je do oštrije rasprave meštana i kosovskih policajaca koji su odmah prišli Milošu Dimitrijeviću, misleći da je on inicijator ovog dogadjaja I zahtevali od njega da gradjanima prenese poruku da se razidju.

Građani su iznosili svoje razloge današnjeg okupljanja a pripadnici policije su mirnim putem nakon dugog razgovora uspeli da ubede građane da odu svojim kućama.

Meštani Goraždevca poručili su da ovim postupkom izražavaju nezadovoljstvo zbog uskraćenog prava da se izjasne na referendumu koji se danas održava u Srbiji.

Nadica Zlatičanin kaže da su se samoinicijativno okupili da izraze nezadovoljstvo povodom ove odluke.

„Danas smo se okupili jer su nam sva naša ljudska prava ugrožena, nije nam dozvoljeno da izadjemo i da se izjasnimo na referendumu, tako da smo se samoinicijativno okupili ovde da pokažemo da kao gradjani imamo pravo da se izjasnimo na referendumu “

Mirjana Kolašinac je izjavila da građanima Kosova i Metohije nije dozvoljeno da izađu na referendum i da su zbog toga nezadovoljni.

„Današnji razlog našeg okupljanja je za glasanje referenduma, ta prava nam nisu omogućena kao i što sami vidite, nemamo to pravo kao gradjani KiM da se izjasnimo i da glasamo.“

Načelnik Pećkog upravnog okruga je bio prisutan na današnjem skupu ali nije želeo da komentariše i odgovara na pitanja novinara Radio Goraždevca.

Na ovom skupu bio je prisutan predsednik Privremenog oraga opštine Peć, Miloš Dimitrijević, kod kojeg je policija odmah prišla, misleći da je on inicijator ovog događaja. On kao ni Stevanović nije  komentarisao ovaj događaj za Radio Goraždevac.

Nakon sat vremena građani su se sa mirnog protesta povukli zbog insistiranja policije.