Najavljeno poskupljenje električne energije

Ilustracija (Foto: Radio Goraždevac)

Regulatorna kancelarija za energetiku (ZRRE) je u postupku sprovođenja vanredne revizije tarifa za delatnosti u sektoru električne energije. Ona je predložila poskupljenje električne energije od ove godine za 9 odsto.

U izveštaju o vanrednom preispitivanju tarifa koji je dala na javnu konsultaciju Regulatorna kancelarija za energetiku kaže da ovo povećanje odražava troškove snabdevanja električnom energijom, nakon povećanja uvoznih cena energije.

„Naš predlog je da se tarife usluga električne energije povećaju za 9 odsto za energetsku komponentu tarifa za poslovne kupce i za nivo potrošnje do 600 kWh kupaca u domaćinstvu”, saopštila je Regulatorna kancelarija za energetiku.

ZRRE je pripremila dva konsultativna izveštaja. Jedna od njih se odnosi na vraćanje blok tarifa.

Ova kancelarija je omogućila kompanijama, potrošačima i drugim zainteresovanim stranama da pregledaju podatke i stavove predstavljene u ovom izveštaju o konsultacijama, i da ih komentarišu, iznoseći kontra-argumente ili dajući nove podatke koje ZRRE možda nije uzela u obzir.

Pozivaju se strane koje žele da izraze svoje stavove o predlogu Regulatorne kancelarije za energetiku da dostave svoje komentare u pisanoj formi najkasnije do 28. januara 2022. godine do 18 časova.

Predlog ZRRE koji odražava troškove snabdevanja električnom energijom, je povećanje tarifa usluga električne energije za 9% za energetsku komponentu tarifa za poslovne potrošače i za nivo potrošnje do 600 kWh potrošača u domaćinstvu.

Nivo potrošnje iznad 600 kWh, koji se ne može pokriti lokalnim kapacitetima, snabdeva se tarifom od 0,21 eur/kVh za energiju potrošenu u vreme visoke tarife i 0,09 eur/kwh za energiju potrošenu po niskoj tarifi.