14.6 C
Pec
27. sep 2022

Kosovski ombudsman zatražio da vlada preispita mere o 3. dozi vakcine i policijski čas

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj (Qelaj) smatra da bi kosovske vlasti trebalo da preispitaju svoju odluku o policijskom času i tri doze vakcine, odnosno dve sa novim negativnm PCR testom koje su potrebne za ulazak na Kosovo.

On je u izjavi za agenciju KosovaPress pažnju javnosti skrenuo na to da ovakva mera ne postoji u mnogim zemljama, pa ni Kosovo ne bi trebalo da postavlja takve uslove.

„Smatram da neke od mera bi Vlada trebalo da preispita iako su one blagovremene, a posebno pitanje treće vakcinacije“, kazao je Ćeljaj.

Iako ove mere zakon dozvoljava, on smatra da mere ipak prevazilaze neophodnu opreznost. Takođe, podsetio je i na to da je i ranije na Kosovu postojala, kako je kazao, dilema o uvođenju policijskog časa koji je sada posle dužeg vremena još i pojačan.

„Međutim, kada ovo sa naučnog nivoa stigne kao neophodna mera, onda se moramo složiti sa činjenicom i dati legitimitet takvoj odluci. Ponavljam i to sa uverenjem da će Vlada brzo preispitati ove mere i posebno da će izbeći ove dve: policijski čas i treću vakcinaciju. Ako druge zemlje ne praktikuju ograničavanje kretanja uslovom od vakcinacije trećom dozom, smatram da takvo ograničenje ne bi trebalo ni mi da imamo“, naglasio je.

Kosovska vlada uvela je od 22. januara nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje važe do 4. februara – kada će se preispitati.

Za ulazak na Kosovo neophodan je dokaz o imunizaciji sa tri doze ili dve uz negativan PCR test. Ipak, postoje i izuzeci koji se odnose na mlađe osobe, građane Kosova i druge. Ujedno je odlučeno da policijski čas kreće od 22.00, a da je rad ugostiteljskih objekata dozvoljen do 21.00.

Prethodnih dana više je aktera koji su se pobunili zbog ovih mera, od gradonačelnice Preševa Ardite Sinani, gradonačelnika Bujanovca Nagipa Arifija, ministra zdravlja Severne Makedonije Bekima Saljiua, do srpske zagovaračke platforme na Kosovu Empirike. Svi oni ukazali su na ozbiljno ugrožavanje slobode kretanja.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja, upravo zbog mnogobrojnih pritužbi na novu meru kosovske vlade za ulazak, odnosno uvođenja obavezne buster doze ili dve doze sa negativnim PCR testom, oglasili su se da će tu stavku preispitati.

NAJNOVIJE

Više