Ranku Đinoviću Svetosavska povelja za 2022. godinu

Ranko Đinović (Foto: Facebook)

Ranko Đinović, pesnik, poeta, a pre svega toga istinski rodoljub koji izuzetno zapaženim društvenim angažmanom, narčioto na polju kulture, svedoči istinu o Kosovu i Metohiji, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju zajednički uručuju Privremeni organi opština Peć, Đakovica, Klina, Istok i Dečani.

Odbora za dodelu Svetosavkih povelja ovih pet opština, koja se od ove ove godine uručuje istaknutim srpskim organizacijama i posebno zaslužnim pojedincima povodom obeležavanja Svetog Save – utemeljitelja srpske duhovnosti i prvog srpskog arhiepiskopa, jednoglasno je pripala istaknutom pesniku rodom iz Ratkovca kod Orahovca.

Među dvanaest predloženih kandidata, koji, bez izuzetka, takođe svojim književnim stavaralaštvom i svojim životima istrajno i veoma posvećeno razgrću već predugo nametnutu tamu nad Kosovom i Metohijom, Povelja koju dodeljuju opštine Pećkog upravnog okruga, pripala je Đinoviću, koji je i nakon progona iz Đakovice u kojoj je živeo do 1999.godine, i dalje veoma često prisutan u južnoj pokrajini, ne samo svojim blistavim poetskim ostvarenjima, već i fizički, kada je god u prilici.

Poznat je i kao veliki lični prijatelj austrijskog nobelovca Petera Handkea, s kojim je obilazio metohijska stratišta poput Retimlja i Opteruše, ali i Veliku Hoču…

Upravo je nobelovac Handke trećinu knjige „Kukavice od Velike Hoče” posvetio je upravo Đinoviću.

Poeta Ranko Đinović, prevođen je na više svetskih jezika, član je Udruženja književnnika Srbije, Književnog društva Kosova i Metohije, Udruženja pisaca Republike Srpske, a pored ostalih prestižnih nagrada, dobitnik jei najvećeg episkopskog priznanja ERP ‒ Povelje za odanost veri i pravoslavlju, svu golgotu kosmetskog ratišta.

Čak šest recenzija za njegove knjige napisao je akademik Matija Bećković, inače takođe Đinovićev lični i porodični prijatelj.

Pored ostalih ostvarenja, Đinović potpisuje i knjige – „Metoh u plamenu”, „Moleban”, „Priznaj da si nevin, „Krstopolje”, „Dečanski bruj”, ali i dokumentarce „Univerzum bola” i „Metoh i ja”. Živi u Beogradu, ali samo fizički, jer, kako je u više navrata priznao, sinonim za život njemu je zapravo – Metohija kojoj se često i rado vraća.

Zbog epideniloških mera koje su na snazi, predstavnici srpskih opština Peć, Đakovica, Klina, Istok i Dečani, uručiće Svetosavsku povelju Đinoviću početkom februara, navodi se u saopštenju.

Ovo priznanje prvi put je dodeljeno prošle godine a dobili su ga Neven Milaković i Slobodan Čurović, srpski pesnici i književnici iz Crne Gore.

Pročitajte još:

Veče metohijskih pisaca pred punom salom Doma kulture u Goraždevcu [VIDEO]